Nordinu Mebarkiju uručeno priznanje Akademska Palma

Fena
Nordinu Mebarkiju uručeno priznanje Akademska Palma
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Rousson uručio odlikovanje Mebarkiju

Nordine Mebarki, francuski državljanin alžirskog porijekla koji od 2004. godine živi u Bosni i Hercegovini, dobitnik je odlikovanja Akademske Palme.

Proglašavajući ga Vitezom Akademskih Palmi, Mebarkiju je odlikovanje večeras uručio francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson na prijemu upriličenom tim povodom u francuskoj rezidenciji u Sarajevu.

Po riječima ambasadora Roussona, ovo priznanje Francuska dodjeljuje pojedincima za izuzetne rezultate ostvarene u sektoru obrazovanja.

To je, naglašava Rousson, na neki način kruna izuzetnih profesionalnih aktivnosti Nordinea Mebarkija, glavnog savjetnika za obrazovanje u Francuskoj obrazovnoj školi u Bosni i Hercegovini. Odlučeno je da on uskoro bude imenovan za direktora te obrazovne ustanove.

Za 15-ak godina, koliko Mebarki djeluje u BiH, mnogo djece je pohađalo nastavu, pa je francuski ambasador ponosan, rekao je, što je jedan francuski državljanin mogao imati ovako direktan uticaj na mlade Bosance.

"Odlična je vijest da imamo ovakve odlične ljude koji doprinose odnosima dviju zemalja", riječi su ambasadora Roussona.

Dobitnik odlikovanja Nordine Mebarki izjavio je da mu Akademske Palme predstavljaju izuzetnu čast.

Za tu nagradu nije zaslužan samo on, dodao je, već i njegova porodica, prijatelji, ljudi iz njegovog okruženja - profesori, direktori, učenici.

Među mnogim Mebarkijevim zaslugama je razvoj Francuske škole, jedne od najpriznatijih međunarodnih škola u Bosni i Hercegovini. Proteklih 15 godina njegove uzorne profesionalne karijere znači lekciju o angažovanju u korist mladih, naglašeno je tokom večerašnjeg prijema u Sarajevu.

Prijem u Mebarkijevu čast održan je uz pridržavanje sigurnosnih epidemioloških mjera, u prisustvu ograničenog broja zvanica, zbog epidemije COVID-a 19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije