Fotografije ne lažu: U BiH boravili i oficiri vojske Srbije - ovo je dokaz

18
Radiosarajevo.ba
Fotografije ne lažu: U BiH boravili i oficiri vojske Srbije - ovo je dokaz
Foto: Istraga / Bratunac, vojska Srbije

Pripadnici Vojske Srbije danas, 7. jula prodefilovali su kroz Prijedor, u subotu su to isto napravili u Bratuncu.

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović tvrdi da u defileu u Prijedoru nisu učestvovali pripadnici Vojske Srbije nego kadeti vojne i policijske akademije, fotografije koje kruže duštvenim mrežama govore drugačije.

Naime, na fotografija koje su nastale tokom defilea u Bratuncu vidi se da su tamo bile i osobe koje imaju činove - na defileu je bila najmanje jedan oficir Vojske Srbije i to - potpukovnik.

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

UŽIVO | Uspostavljena putna komunikacija između Mostara i Jablanice. Evo za koga

Ranije danas, kontaktirali smo i ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza.

"Na naš poziv nisu došli i do ovog nije došlo putem vojne bilateralne saradnje države Bosne i Hercegovine i Srbije", izjavio je danas, 7. jula, državni ministar odbrane Zukan Helez za portal Radiosarajevo.ba.

Komšić: Klasičan akt agresije ako Ministarstvo odbrane nije dalo odobrenje za ulazak Vojske Srbije!

Komšić: Klasičan akt agresije ako Ministarstvo odbrane nije dalo odobrenje za ulazak Vojske Srbije!

Više od ovoga nije mogao reći, izuzev što je još jednom istaknuo kako na njihov poziv nisu došli.

O svemu se oglasio i delegat Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i jedan od heroja odbrane naše domovine Zlatko Miletić.

Federalni paralmentarac podsjetio je na član 7 Zakona o vojsci Srbije koji glasi: "Vojnim licima, u pogledu prava i obaveza uređenih ovim zakonom smatraju se i državljani Republike Srbije - učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova, koji se školuju za vojne dužnosti i lica na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire".

"Ulazak vojske Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine direktno je kršenje člana III, aneksa I-A Daytonskog mirovnog sporazuma, koji jasno govori da vojne snage susjednih zemalja ne mogu biti prisutne na teritoriji Bosne i Hercegovine, što znači kako susjedna Srbija slanjem svoje vojne jedinice na teritorij Bosne i Hercegovine direktno krši Daytonski mirovni sporazum koji je potpisala", zaključio je Miletić.

Bratunac, vojska Srbije
Foto: Istraga: Bratunac, vojska Srbije

Podsjetimo, jutros, 7. jula, mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS javili su kako su pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor. Navode kako su došli na obilježavanje 82. godine od bitke na Kozari.

Dakle, u gradu u kojem je devedesetih, za vrijeme agresiju na našu zemlju, počinjen jedan od najvećih zločina nad svima koji nisu bili Srbi, zločin koji ima sve elemente genocida, pustili su pripadnike vojske Srbije da marširaju i defiluju... U međuvremenu se pojavila informacija da su jučer defilovali i u Bratuncu?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije