FOTO: Roditelji iz Konjević - Polja sastali se sa predstavnicima političkih stranaka

Radiosarajevo.ba
FOTO: Roditelji iz Konjević - Polja sastali se sa predstavnicima političkih stranaka
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Ako djeca zbog nepohađanja nastave izgube ovu školsku godinu neće izgubiti cijeli život i ostajemo pri svojim zahtjevima do daljnjeg, kazala je predstavnica roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca Hava Varešić na današnjem sastanku u Sarajevu na kojem  povratnici-roditelji bošnjačke djece iz Konjević-Polja i Vrbanjaca razgovaraju s predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

Ona je rekla da djeca ne idu u školu od 2. septembra te  da roditelji neće poslati djecu u školu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi o uvođenju grupe nacionalnih predmeta.

Predsjednik Građanske koalicije Prvi mart Emir Suljagić odbacio je navode da je inicijator protesta te da su tu priču objavili „medijski arkanovci“ koji također govore da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Kazao je da daje podršku ljudima koji traže svoje prava koja im pripadaju. Naglasio je da je za ovu situaciju odgovorno Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a za provedbu zakona prema kojem djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

''Vrlo je indikativno to što je ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija pristao odmah da se sastane s advokatom roditelja što znači da nije siguran da je to što radi zakonito'', naglasio je Suljagić.

Predsjednik Saveza  za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić kazao je da se Bosanci i Hrecegovci trebaju dogovoriti da nema segregacije u školama te da svi imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

''Potrebno je da se napravi sistem u kojem neće biti nikakave diskriminacije prema djeci što je važnije od činjenice da dva mjeseca djeca nisu išla u školu. Kada to riješimo riješit ćemo i ta dva mjeseca'', rekao je Radončić i dodao da je ovo prvenstveno odgovornost RS-a i predsjednika RS-a Milorada Ddika koji nije predsjednik samo Srba već i Bošnjaka i svih drugih koji žive u RS-u.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić kazao je da postoji način da se riješi ovaj problem, ali samo uz dobru volju.

''Do sada smo imali samo obećanje, ali problem se ne rješava. U protekla dva mjeseca nije bilo konkretnih pokazatelja da se problem želi riješiti od  predstavnika Minisarstva prosvjete i kulture RS-a'', kazao je Mašić i naglasio da je druga adresa za rješavanje ovog problema međunarodna zajednica, jer ovo pitanje prevazilazi obrazovni problem te da je direktno vezano za Aneks 4. i Aneks 7. Dejtonskog sporazuma.

Ministar Mašić je rekao da se predstavnici međunarodne zajednice ne mogu amnestirati od odgovornosti za ovaj problem.

''Ministar Mutabdžija je najavio radikalne mjere a u ovom trenutku niko nema pravo na luksuz da postavlja ultimatume'', rekao je Mašić i dodao da je međunarodna zajednica ranije  i za manje stvari od ove smjenjivala predstavnike vlasti.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić kazao je da se segregacija i diskriminacija već godinama dešavaju u BiH te da je ovo kulminacija problema.

''Stranka za BiH ne želi politiziranje ovog slučaja već da se primijene sve evropske povelje i međunarodne konvencije koje se godinama krše'', kazao je Jerlagić, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije