Forto o važnom programu: "Mi smo napokon to uskladili, ne mogu objasniti zašto se dugo čekalo"

0
Radiosarajevo.ba
Forto o važnom programu: "Mi smo napokon to uskladili, ne mogu objasniti zašto se dugo čekalo"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je u utorak, 9. aprila, da je Program digitalna Evropa program Evropske komisije u kojem se nalazi više od 1,5 milijardu KM na raspolaganju svim zemljama zapadnog Balkana, ali i dalje da učestvuju u digitalnoj transformaciji.

"Ono što je jako dobro vezano za taj program je činjenica da mogu aplicirati privatne firme, dakle cijeli privatni sektor, naučno-istraživačke institucije, univerziteti, ali i državne ustanove. Zbog toga je jako bitno da smo se priključili i da možemo poboljšati našu digitalnu transformaciju jer smo bili jedina zemlja u regiji koja nije bila pristupila ovom programu", izjavio je Forto.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH ranije jednoglasno donijelo odluku i ovlastilo ga da to potpiše što će se, kako je rekao, desiti vrlo brzo, a sada to koordiniraju s Evropskom komisijom.  

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Kada je riječ o digitalizaciji, Forto je rekao da je Vijeće ministara BiH danas usvojilo i proslijediće Predsjedništvu BiH na daljnje odlučivanje, memorandum sa Republikom Hrvatskom vezano za unapređenje saradnje u digitalizaciji, digitalnoj infrastrukturi i digitalnim servisima za građane BiH.

"Zemlje koje razmišljaju o svojoj budućnosti ulažu u digitalnu infrastrukturu i servise prema građanima jednako kao i u fizičku infrastrukturu kao što su ceste, željeznice itd.", istakao je Forto.

Dodao je da su danas nakon 2008. prvi put revidirali Program sigurnosti u zrakoplovstvu u BiH, te podsjeća da nas međunarodne konvencije, evropske i svjetske, obavezuju na saradnju u oblasti sigurnosti u zrakoplovstvu.

"Mi smo napokon to uskladili i danas smo to usvolili nakon što smo uspostvili komitet za sigurnost još krajem prošle godine. Ne mogu objasniti zašto se tako dugo čekalo, ali to će značiti ne samo da smo usklađeni s našim međunarodnim obavezama u oblasti sigurnosti u zrakoplovstvu, nego ćemo pomoći i Graničnoj policiji, aerodromima da se usklade sa najboljim praksama u svijetu u smislu sigurnosti aerodroma i infrastrukture u zrakoplovstvu", rekao je Forto.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije