Forto: Neko mora ulagati u poslovnu zajednicu - ako neće državni vrh, mi ćemo!

2
Radiosarajevo.ba
Forto: Neko mora ulagati u poslovnu zajednicu - ako neće državni vrh, mi ćemo!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Predstavljanje Bosne i Hercegovine na najvećem događaju za poslovnu zajednicu na Expo 2020 je postalo kolateralna šteta stalnih blokada državne vlasti. Kod dijela javnosti, posebno poslovne zajednice, otkazivanje učešća je izazvalo ogorčenje i brojne kritike na račun vlasti BiH.

Kada je postalo jasno da niko ne želi preuzeti odgovornost za odlazak na najveću svjetsku poslovnu smotru, Fortina vlada preuzela je na sebe predstavljanje bh. potencijala na Expo Dubai.

Vlada KS izdvojila je oko 4,2 miliona KM za Expo, a zbog ovih troškova u javnosti su se pojavile kritike. Na ovo je reagovao Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo:

Šokantna saznanja Slobodana Vaskovića: 'Dodik je spreman na incidente i polako odlazi sa scene'

Šokantna saznanja Slobodana Vaskovića: 'Dodik je spreman na incidente i polako odlazi sa scene'

„Jedan od brojnih pokušaja destabilizacije Bosne i Hercegovine i narušavanja njenog suvereniteta bile su i opstrukcije našeg predstavljanja na EXPO 2020. Željelo se pokazati da BiH nema ni političku želju ni volju da bude predstavljena na jednom takvom reprezentativnom nivou, ali i da nema šta predstaviti. Želju i volju Bosna i Hercegovina, odnosno njena poslovna zajednica sasvim sigurno ima. Nju nema državni politički vrh. Zbog toga smo mi na sebe preuzeli obavezu da potrebu BiH i njenih građana ispunimo. Uložili smo 4,2 miliona KM i volio bih da smo mogli više. Ovo je ujedno i naša poruka da danas nemamo pravo misliti na nadležnosti. Sudbina zemlje je u pitanju i u njeno rješavanje se moramo svi uključiti. Jasno je da ima i onih koji to ne žele, ali oni moraju preuzeti odgovornost za takav odnos prema BiH. Naša zemlja su svi naši građani koji strahuju nad svojim egzistencijama, a najviše su to buduće generacije. Vlada Kantona Sarajevo je preuzela odgovornost”.

Forto posebno naglašava važnost investicijske stabilnosti koju može donijeti prisustvo na EXPO-u:

Ako niste sada tamo, vi šaljete poruku da vas na investicijskoj mapi nema i da na njoj ne želite biti. I to je onda kraj. Idemo reći da imamo šta ponuditi, da se može i isplati investirati, da te investicije neće biti ugrožene, ali također otvoriti put i domaćim privrednicima za uspostavljanje neophodnih kontakata.”

Prvu, eliminacijsku fazu za odlazak na EXPO prošla su 103 privredna subjekta. Oni moraju proći i drugu fazu kad će se znati i njihov konačan broj, ali, sudeći po ovom podatku, broj bh. privrednika koji će u Dubaiju imati priliku promovirati svoj biznis bit će impozantan.

“Pogram EXPO podrazumijeva da svaka država učesnica ima svoj 'nacionalni dan'. Iako sve države po protokolu na nacionalni dan šalju političke delegacije, političari vladajuće većine na držanom nivou koji su zbog svojih funkcija pozvani to nisu htjeli. Zašto ne žele na najveću poslovnu smotru na svijetu, to morate pitati njih. Moja je pretpostavka da time nisu htjeli dati priznanje Vladi Kantona da smo uradili njihov posao i još ih mi i vodimo tamo, iako smo im politički oponenti. Međutim, ako se istina i ne bude poklapala s mojom pretpostavkom, činjenica je da njihov neodlazak znači i bojkot BiH. Možda naša delegacija sa stanovišta samih funkcija nije reprezentativna kao kad bi u njoj bili članovi Predsjedništva ili ministrica vanjskih poslova, ali s obzirom na ono što su oni spremni učiniti za BiH i na ono što smo spremni i možemo učiniti mi, odgovorno tvrdim da smo sposobnija delegacija. Već samo učešće BiH na EXPO-u to dokazuje”, ističe Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije