Formiranje vlasti u KS: DF nezainteresovan za koaliciju sa SDA, Dević najavljuje nestabilan period

6
FENA
Formiranje vlasti u KS: DF nezainteresovan za koaliciju sa SDA, Dević najavljuje nestabilan period
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Konstituirajuća Sjednica Skupštine KS

Izabrani zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, njih 32, danas su potvrdili svoje mandate, a Skupština je izabrala i Komisiju za izbor i imenovanja koja će provoditi daljnju proceduru. 

U narednom periodu će još tri zastupnika potvrditi mandat u Skupštini Kantona, a njih će imenovati SDP BiH dva, a Stranka za BiH jednog zastupnika jer Semir Efendić (SBiH), Benjamina Karić i Adnan Šteta (SDP BiH) nisu potvrdili mandate, odnosno, odbili su.

Po najavi predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića, nastavak sjednice Skupštine KS, očekuje se za 15 dana, onako kako se budu odvijale aktivnosti oko formiranja vlasti na višim nivoima, državnom i entitetskim. 

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

"Sad za sad, NiP, SDP BiH, NS, Stranka za nove generacije, imaju potrebnu većinu od 19 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Skupština i Vlada će nastaviti dalje da funkcionira sve dok se ne formira vlast na višim nivoima, a koja će vjerovatno reflektirati eventualno proširenje koalicije i na nivou Kantona Sarajevo", kazao je Okerić u izjavi za medije nakon sjednice Skupštine. 

Dakle, dodao je, nema nikakvih bura, Vlada KS je stabilna, Skupština je stabilna i nastavljaju dalje raditi u interesu građana.  

Novoimenovani zastupnik u Skupštini KS iz SDP BiH Irfan Čengić je kazao da će u narednom periodu SDP dostaviti prijedloge kandidatske liste te predložiti druge zastupnike. 

"Stranke okupljene oko trojke, i one koje su u trenutnoj Vladi KS, imaju parlamentarnu većinu, ali, mi ćemo sačekati da vidimo šta će se desiti na nivou Federacije BiH i BiH. Međustranački dogovori su postojali u vezi sa konstituiranjem Skupštine KS, a razgovori osmorke se vrše na nivou stranke", kazao je Čengić.  
 
Šef kluba zastupnika SDA u SKS-u Mahir Dević je naglasio da je SDA pobjednik na izborima u KS i stranka je u fazi formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, ali i u Kantonu Sarajevo.  
 
"Očigledno je da će Kanton Sarajevo među zadnjim formirati vlast, barem kako sada stvari izgledaju", kazao je Dević. 
 
Procjenjuje, da Kantonu Sarajevo predstoji nestabilan politički period, i u KS-u i u Federaciji BiH, jer, rekao je, kako stvari danas stoje - tu se neće formirati stabilne vlasti. Ali, istakao je, postoji mogućnost i prostor da razum prevlada i da se formiraju široke koalicije koje bi mogle donijeti boljitak.  

Zastupnik Demokratske fronte u Skupštini KS Albin Zuhrić je prenio jasan stav stranke, a to je da nisu zainteresirani za koaliciju sa NiP-om i SDA-om.

"Nismo zainteresirani za koalicije sa NiP-om i SDA. Bez njih se može lako sakupiti stabilna većina. Mi smo to ostavili kao otvorenu ponudu NS-u, SDP-u i SBiH, ako oni za to nisu zainteresirani, mi nemamo nikakav problem da budemo opozicija", poručio je Zuhrić.  

Novi zastupnici u Skupštini KS danas preuzimaju mandate: Evo ko će predstavljati građane

Novi zastupnici u Skupštini KS danas preuzimaju mandate: Evo ko će predstavljati građane

Iako Stranka za BiH nije izborni pobjednik, ali Muamer Bandić zastupnik stranke u Skupštini KS očekuje od izbornih pobjednika, prije svega od SDA i NiP-a da izađu sa konkretnim programom mjera, pa da onda razgovaraju o formiranju vlasti. 
 
"Nas zanima isključivo programska aktivnost političkih pobjednika, a politička kultura nalaže da pobjednici izađu sa ozbiljnim programom, ozbiljnom agendom, a potom na osnovu toga možemo da razgovaramo o formiranju zakonodavnih tijela, a možda i o podjeli resora ili izboru kandidata koji bi na najbolji način mogli da odgovore u realizaciji ciljeva", kazao je Bandić. 
 
Sjednica Skupštine KS je prekinuta, a kako je najavljeno, nastavak sjednice bi trebao bit održan za 15 dana kada će biti donesena odluka o konstituiranju klubova naroda i kluba Ostalih u Skupštini KS, te izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije