Formiranje nove Vlade KS moguće do kraja sedmice?

2
Radiosarajevo.ba
Formiranje nove Vlade KS moguće do kraja sedmice?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nihad Uk, premijer KS

Da slijedi rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo moglo se naslutiti već neko vrijeme. Sada su to potvrdili vodeći ljudi, no još je nejasno u kom obliku, na koji pravni način i koliko ministara će pripasti kojoj političkoj partiji. Jasno je samo to da u novoj Vladi Kantona Sarajevo neće biti Stranke za BiH. Da je loša trenutna Vlada, naveli su zastupnici opozicije i vlasti. 

Pregovarački timovi su formirani. Premijer Kantona Sarajevo optimistično poručuje - nova Vlada do kraja sedmice. 

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo 

Čović i Dodik se sastali u Banjoj Luci nakon otkazanog sastanaka s Trojkom!

Čović i Dodik se sastali u Banjoj Luci nakon otkazanog sastanaka s Trojkom!

"Iskreno se nadam da će u narednih pet ili šest dana se dogovoriti i da ću ja biti u prilici da saznam rezultate tog dogovora i da postupim po tom dogovoru". 

Zastupnici vladajuće koalicije misle da stvari neće ići tako brzo. Evidentno je da će doći do prekompozicije, no neizvjesno kako. 

Aljoša Čampara, zastupnik NiP-a u Skupštini KS

Gdje je 'zapelo' u rekonstrukciji Vlade KS: Ovo su tri scenarija za izbacivanje Stranke za BiH

Gdje je 'zapelo' u rekonstrukciji Vlade KS: Ovo su tri scenarija za izbacivanje Stranke za BiH

"U nekom narednom periodu, za nekih mjesec dana, se očekuje da će biti rekonstrukcija Vlade. U kom obimu, koliko ministarstava i kako još uvijek nije precizirano". 

Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS

"Šefovi kantonalnih klubova su pristupili pregovorima koji traju već neko vrijeme, u ovoj sedmici bi ti pregovori trebali biti završeni o rekonstrukciji Vlade KS. Sada u tom periodu će prvo izaći informacija na koji način će se ta procedura odvijati saznat ćemo tek u tih sedam dana. Postoji više opcija. Cijeli proces bi trebao biti završen do kraja mjeseca". 

U praksi to znači traži se pravni način da se ova Vlada smijeni i imenuje nova. Za to postoji nekoliko scenarija, ali još je neizvjesno po kojem će se odigrati smjena. 

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini KS

"Najlakša je opcija da premijer podnese ostavnku, ali to možda nije politički dobra poruka. Premijer može predložiti razrješenje ministara ali to treba dobro odrazložiti ili ministri će sami vidjeti kada su oni izgubili podršku većine pa podnijeti ostavku. 

Ovaj treći scenarij nije realan, jer dva ministra koji dolaze iz Strane za BiH neće podnijeti ostavke koje mnogi priželjkuju. 

Muamer Bandić, zastupnik SBiH u Skupštini KS

"Što se tiče ministara iz Stranke za BiH oni neće podnijeti ostavku, njihov razlog zbog čega su bili dio te Vlade jeste odgovornost prema građanima, i oni će tu odgovornost iznijeti do kraja". 

Stranke opozicije stava su da je Vlada KS od formiranja loša te da izmjena dva ministra ne može uopće napraviti suštinske promjene

Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS

"Ne vjerujem da ćemo dobiti bolju i funkcionalniju. Svakim izborom ovaj politički koncept koji je uspostavljen u Kantonu Sarajevo pravi sve veću i veću štetu."

Albin Zuhrić, zastupnik DF-a u Skupštini KS

"U suštini me više i ne zanima koga će tu postaviti, mi znamo da to neće biti dobro rješenje to se vidi od državnog nivoa pa do opštinskog kako oni rade u ovom periodu". 

Podsjetimo, rekonstrukcija Vlade KS dolazi zato što zbog napuštanja koalicije moraju biti smijenjeni ministri Stranke za Bosnu i Hercegovinu, piše BHRT.

Almir Bečarević i Emir Dedović. Zastupnik Damir Marjanović sa Redžom Lemezanom, koji je nedavno izašao iz Naše stranke, traži dva ministarstva u Vladi - visoko obrazovanje i finansije.

Finansije bi preuzeli od izbačene Stranke za BiH, a Naša stranka bi se trebala odreći Pavla Krsića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije