Formira se radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH: Prioritet je vratiti povjerenje građana

1
Radiosarajevo.ba
Formira se radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH: Prioritet je vratiti povjerenje građana
Foto: Ilustracija / Izbori u BiH

Delegacije stranaka koje formiraju vlast na državnom nivou dogovorile su da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

To je dio koalicionog dogovora, ali i zadatak koji je međunarodna zajednica postavila domaćim političarima. Formiran je tročlani tim u kojem su po jedan predstavnik SDP-a, HDZ-a i SNSD-a, a oni bi u narednih šest mjeseci trebali pripremiti Prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Trojac koji će raditi na promjenama Izbornog zakona prilično škrt u odgovoru na pitanje u kom će pravcu ići izmjene i na šta će se one tačno odnositi. Jedino što se pouzdano zna je da bi ovaj posao trebao biti gotov u narednih pola godine.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

"Moguće da će prvi dio biti o tom Izbornom zakonu da dotaknemo nešto oko Izbornog povjernstva. Onih mehanizama da osiguraju kvalitet provođenja izbora, ali svakako i sve druge teme koje trebamo kroz Izborni zakon riješiti", kaže predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Opozicija, koja ne učestvuje u najavljenim izmjenama Izbornog zakona, sumnja u iskrenost namjere vladajućih stranaka da se poboljša izborno zakonodavstvo. U najboljem slučaju, smatraju, eventualne izmjene biće kozmetičke i neće unaprijediti izborni proces, piše BHRT.

"Očigledno tri političke partije preuzimaju odgovornost za moguće izmjene izbornog zakona što je na neki način malo čudno. Alo očigledno tu postoji neki politički dogovor. Nas isključivo interesuju ozbiljne, suštinske izmjene Izbornog zakona koje će obezbijediti fer i poštene izbore. I podići taj izborni integritet na zadovoljavajući pravi demokratski nivo", stava je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Bakir Izetbegović: "Nismo zaslužili slabu podršku birača u Sarajevu, bili smo lider odbrane grada"

Bakir Izetbegović: "Nismo zaslužili slabu podršku birača u Sarajevu, bili smo lider odbrane grada"

"To je puno šire pitanje od toga kako će se odvijati izborni proces, ko se može kandidovati, koliko će iz koje izborne jedinice biti izabranih predstavnika. Tako da ja nisam neki posebno optimista da će oni to riješiti na način kako su zamislili. Jer i oni koji im dana, prije svega HDZ-u, obećavaju da će im izaći u susret, teško da to mogu progutati u javnosti", navodi Ramiz Salkić iz SDA.

"Svi oni su godinama opstajali na vlasti zahvaljujući zloupotrebama i javnih preduzeća i resursa i krađi glasova, kupovini biračkih odbora. Jedini način da se riješi problem sa Izbornim zakonom to je da visoki predstavnik donese odluku da se uvedu skeneri, video nadzor i skeniranje otiska prsta kako bi se zaustavila manipulacija izbornom voljom građana", smatra Nebojša Vukanović iz stranke Za pravdu i red.

Politički analitičari koje prate izbore u BiH, mišljenja su da oko izmjena Izbornog zakona treba biti postignut širok konsenzus, a ne da se ovako važno pitanje svede na dogovor lidera tri stranke. Kakve god bile izmjene, poručuju, one bi trebale vratiti poljuljano povjerenje građana u cjelokupan izborni proces, naročito nakon opštih izbora.

Šemsudin Mehmedović: 'Schmidt ipak može uraditi dobru stvar za građane BiH'

Šemsudin Mehmedović: 'Schmidt ipak može uraditi dobru stvar za građane BiH'

"Reforma Izbornog zakona ne može da se izvede bez šireg uključivanja više aktera. Što političkih partija. Što predstavnika civilnog društva. Što stručnjaka. Tako da me strah zapravo da je taj pokušaj već unaprijed izgubljeno vrijeme. Možda je to zapravo i cilj", mišljenja je politička analitičarka Tanja Topić.

"Ima tu puno detalja koji mogu vratiti povjerenje u izborni proces i čitav taj prostor koji je danas debelo kontaminiran vratiti na jedan drugačiji način. A to će omogućiti da građani steknu povjerenje i onda će sigurno izlaznost biti daleko veća. Ne kao što imamo do sad maksimalno 50 posto", napominje politički analitičar Vehid Šehić.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji u februaru 2016. godine. 2019. godine Evropska komisija je usvojila Mišljenje o ovom zahtjevu kojim se identifikuje 14 ključnih prioriteta koje trebamo ispuniti da bismo dobili preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Uniji.

SDA traži izmjene Ustava FBiH: Na sastanak pozvali HDZ i SDP

SDA traži izmjene Ustava FBiH: Na sastanak pozvali HDZ i SDP

Jedan od tih prioriteta su izmjene Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka, da bi se izborni proces provodio u skladu sa evropskim standardima, uz implementaciju preporuka OEBS-a i Venecijanske komisije. Od tada do danas nije učinjeno ništa o ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije