Florence Hartmann o slučaju "Šešelj": Istina i pravda ne mogu biti zadovoljeni

Radiosarajevo.ba
Florence Hartmann o slučaju "Šešelj": Istina i pravda ne mogu biti zadovoljeni
Foto: Radiosarajevo.ba / Florence Hartmann

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja, autorica knjige "Mir i kazna'' u izjavi za Radiosarajevo.ba kazala je da ne može predvidjeti kakvu će drugostepenu presudu Mehanizm za međunarodne krivične sudove (MMKS) izreći Vojislavu Šešelju, ali da "istina i pravda ne mogu biti zadovoljeni".

Piše: Faruk Vele

"Istina i pravda ne mogu biti zadovoljena čim nismo mogli čuti pred sudom ono što su svjedoci, koji su doživjeli pritiske, imali da kažu. Žalbena presuda ne može i ne smije da bude konačni čin u ovom predmetu, sve dok Srbija ne izrući Haškom tribunalu osobe optužene za sprečavanje pravde, odnosno za zastrašivanje svjedoka - insajdera", kazala je Hartmann.

Pita se kako da pravda uopće bude zadovoljena.

"U ovakvim okolnostima, ne vidim načina da bude zadovoljena pravda, osim odlukom re-trial (ponovno suđenje) zbog, pod jedan, pritisaka i nasilja nad svjedocima-insajderima, a koji su vršeni od strane optuženika, i to preko njihove mreže. Pod dva, pravne i činjenične pogreške u prvostepenoj presudi za koju bi sudija Jean Claude Antonetti bilo gdje dobio otkaz ili bio penzioniran", kazala je Hartmann za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije