Obilježena godišnjica bitke na Proskoku: Sjećanje na poginule borce ARBIH

Fena
Obilježena godišnjica bitke na Proskoku: Sjećanje na poginule borce ARBIH
Obilježavanju godišnjice bitke za Proskok prisustvovali su danas preživjeli pripadnici 182 viteške i prve Bošnjačke brigade, porodice šehida i poginulih boraca i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Skupu se obratili ministar za biračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i načelnik prvog korpusa Vahid Bogunjić.

Fišo je istaknuo značaj ovog ratišta, naglasivši da se historija mora prenositi na mlađe generacije, saopćeno je iz Kabineta ministra.

"Moramo biti iskreni jedni prema drugima i kritički i samokritički se odnositi prema trenutnoj situaciji kad je u pitanju vraćanje dostojanstva borcima", zaključio je Fišo.

Bitka na Proskoku na Bjelašnici, u blizini sela Dejčići, počela je 10. jula, a završena je 31. jula 1993. godine.

Inače, na to mjesto prebačen je i autentični tenk Vojske RS koji je uništen u žestokim borbama, a operacija, kojom je komandovao direktno Ratko Mladić, vođena je do kraja jula 1993. godine.

Čak 15.000 pripadnika Vojske RS na čelu s Mladićem krenula je tog 10. jula prije 24 godine s namjerom da presjeku koridor preko Igmana, koji je bio jedni put za ulazak u Sarajevo. Konačan cilj ofanzive bio je da se preko Igmana i Bjelašnice definitivno zatvori obuč oko glavnog grada BiH, prenosi INS.

Kotu Proskok branila je 182. viteška (fočanska) lahka brigada. U odbrani BiH i Sarajeva tih dana je poginulo blizu 100 pripadnika Armije RBiH, a njih 500 je lakše i teže ranjeno. Nakon povlačenja, Proskok su zauzeli pripadnici srpskih snaga. Pod kontrolu Armije R BiH vraćen je u decembru 1994. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije