Finansijska situacija BHRT-a se i dalje pogoršava

Fena
Finansijska situacija BHRT-a se i dalje pogoršava
/ Foto: Anadolija
Finansijska situacija BHRT-a se i dalje pogoršava, upozorio je Upravni odbor tog javnog emitera na današnjoj sjednici.

Rečeno je da prihod od RTV takse i dalje opada, da se dugovi gomilaju, a da RTV Federacije BiH i RTRS ne izvršavaju svoje zakonske obaveze prema BHRT-u.

Također naglašavaju da gubitak po šestomjesečnom izvještaju premašuje sedam miliona KM, a da ukupna dugovanja FTV i RTRS prema BHRT-u premašuju 22 miliona KM, što je predmet sudskog potraživanja.

Upravni odbor BHRT-a konstatirao je da nerješavanje modela naplate RTV takse sva tri javna emitera dovodi u bezizlaznu situaciju te da su pokušaji da se ovo pitanje zakonski reguliše, propali na ljetošnjim sjednicama Zastupničkog doma PSBiH.

BHRT nije u mogućnosti izvršavati obaveze prema dobavljačima i finansirati osnovne funkcije javnog servisa. Uprkos naporima menadžmenta i uposlenika, i odricanjima koja se poduzimaju unutar BHRT, pitanje egzistencije ovog servisa je krajnje neizvjesno, saopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije