Testni digitalni signal javnih emitera u BiH od sredine septembra

Sanja Šabanadžović
Testni digitalni signal javnih emitera u BiH od sredine septembra
Radiosarajevo.ba / Zgrada BHRT-a u Sarajevu
Testno emitiranje digitalnog signala u BiH trebalo bi početi polovinom septembra u tri bh. grada, nezvanično saznaje Radiosarajevo.ba.

Nakon sastanka koji su jučer održali predstavnici javnih servisa u BiH, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) te Ministarstva za promet i komunikacije BiH, dogovoreno je kako bi testno emitiranje digitalnog signala trebalo početi sredinom septembra i trajati 90 dana, s tim da će tačan datum biti naknadno dogovoren.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH je prije mjesec dobila informaciju kako je sva nabavljena oprema za potrebe emitiranja digitalnog signala instalirana i da je prošla tehnički prijem. Za početak, izdate su dozvole da se signal emitira na području Banje Luke, Mostara i Sarajeva, odnosno širim područjima ova tri grada koje obuhvataju prijemnici s Kozare, Bjelašnice i okolice Mostara.

"Nakon informacija da je oprema spremna za rad, RAK je izdao sve potrebne dozvole za nju, što znači da ne bi trebalo biti više nikakvih tehničkih poteškoća za početak emitiranja", kazao je za Radiosarajevo.ba Siniša Petrović, pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. juni  2015. godine kao krajnji rok za prelazak s analognog na digitalno emitiranje signala.

"Sama činjenica da BiH nije ispunila obavezu sigurno će se odraziti u nekim budućim pregovorima i dogovorima vezanim za EU integraciju. No, najviše poražava činjenica da bh. stanovništvo koristi tehnologiju prošlog vijeka dok svi naši susjedi i cijela Evropa emitiraju digitalni signal", tvrdi naš sagovornik.

U Bosni i Hercegovini oko 50 posto građana koristi analogni signal.  

"U BiH trenutno nema nikakvog digitalnog signala, već se program prati putem zemaljskog antenskog sistema ili putem kablovskih operatera. Testno emitiranje signala će prije svega koristiti javnom servisu jer je razlika između analognog i digitalnog signala velika.

Tako će oni koji rade u Javnom servisu kroz praćenje digitalnog signala proći kroz obuku i naučiti kako se ponaša... Tek nakon nabavke ostatka opreme možemo očekivati benefit za stanovništvo, prijem većeg broja kanala i bolja kvaliteta slike. Cijeli proces ovisi o ispunjavanju uvjeta, kao što su donošenje odgovarajućih odluke Vijeća ministara BiH te uvođenja novih tehnologija, provođenja tendera za nabavku opreme za ostatak BiH, kao i formiranja zajedničkog tijela Javnog servisa koji će pratiti emitiranje digitalnog programa", pojašnjava Petrović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije