Financial Times uvrstio tri grada iz BiH na prestižnu listu: Evo i zbog čega

3
Radiosarajevo.ba
Financial Times uvrstio tri grada iz BiH na prestižnu listu: Evo i zbog čega
FOTO: Facebook / Kakanj

U vremenu političkih previranja zbog kojih ispaštaju svi, ponajviše privreda, jedna pozitivna priča. Na listi renomiranog svjetskog časopisa Financial Times među top deset mikrogradova budućnosti, pogodna za investiranje, našla su se tri grada iz naše zemlje: Tešanj, Kakanj i Bosanska Gradiška.

Tešanj na četvrtom, Kakanj na sedmom, a Bosanska Gradiška na devetom mjestu od 117 ostalih evropskih gradova - tako je Financial Times rangirao naše gradove na listi mikrogradova budućnosti ispod stotinu hiljada stanovnika. A razloga zašto su na ovoj listi je mnogo. Prvenstveno u Tešnju.

"Mi smo u posljednjih desetak godina imali rast izvoza od nekih 80 posto te rast uvoza 70-ak posto. Samo u zadnje 4 goidne promet je sa miljardu i 400 došao na dvije i pol milijarde KM, dakle porastao je i broj zaposlenih, a u zadnjih godinu dana mislim da je novih oko 350 poslovnih subjekata. Riječ je o čitavom mozaiku faktora koji utiču na dobre rezultate", rekao je Suad Huskić, načelnik Tešnja. 

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Ocjenjivan je ekonomski potencijal, ljudski kapital i stil života, ekonomičnost, povezanost, povoljnost za poslovanje te strategija direktnih stranih ulaganja.

U općini Kakanj dobijate refundaciju troškova osnivanja firme u potpunosti, tako da preduzetnik koji se odluči na registraciju firme tehnički ne mora imati ništa osim svog osnovnog kapitala. A preko hiljadu poslovnih subjekata omogućili su da ovaj bh. gradić ima i najveći prosjek plaća u Zeničko-dobojskom kantonu i čak 40 milionera, ističu iz Razvojnog centra.

Mirnes Bajraktarević, načelnik Općine Kakanj, ističe: "Ono što je nama bilo bitno jeste da Kakanj pozicioniramo na tu listu. Najviše radi onoga što nam dolazi u narednom periodu, kroz pretpristupne fondove IPO 24 i velika finansijska sredstva koja će biti na raspolaganju BiH, a prema nekim naznakama bit će na raspolaganju i lokalnim zajednicama za direktne projekte."

"Imamo ozbiljan program stipendiranja deficitarnih zanimanja na području općine Kakanj tako da gledamo da osiguramo i kvalitetnu radnu snagu za sve naše subjekte i formira se u saradnji sa privredom", dodaje direktor Razvojnog centra Kakanj Aldin Ćatić. 

U Bosanskoj Gradišci privrednici i građani u roku od 7 dana mogu dobiti lokacijske uslove, za 5 dana građevinsku, a za 15 upotrebnu dozvolu – što uveliko olakšava ulaganja i pozicionira ih na 9. mjesto mikro-evropskih gradova. Ekonomski stručnjaci ističu na listu Financial Times-a sve je samo ne lako doći, jer je jedan od vodećih svjetskih glasila.

"Ima prosječan dnevni tiraž od preko 115 hiljada primjeraka. Kada se tome doda njegov uticaj putem online platoformi, onda se može kazati da je ova informacija od globalnog značaja. Nju čitaju svi, za nju su saznali poslovni ljudi i turisti, te oni koji donose odluke, investitiori", kaže Jasmin Halebić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. 

Iako je naše uređenje do te mjere izbirokratiziralo i uslozninilo sistem parafisklanim i fiskalnim opterećenjima, koji, kako ističu privrednici, guši bh. ekonomiju, ova tri grada dokazala su da postoji način da se olakšava koliko se zakonski olakšati može - i time postavili primjerak ponašanja drugim bh gradovima, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije