Financial Times: Bliski saveznik mađarskog premijera Orban je novi premijer Slovenije

Radiosarajevo.ba
Financial Times: Bliski saveznik mađarskog premijera Orban je novi premijer Slovenije
Foto: wiki / Janez Janša

Slovenski parlament u utorak je potvrdio Janeza Janšu za svog novog premijera, dajući mu treći mandat.

Janez Janša u posljednje vrijeme skrenuo je na sebe pažnju svojim antimigrantskim stavovima po kojima je poznat i njegov bliski saveznik inače mađarski premijer Viktor Orban, piše Financial Times (FT).

Janša preuzeo je dužnost premijera od Marjana Šareca, koji je podneo ostavku u januaru. Novinari FT-a podsjećaju da dvije godine njegova manjinska vlada nije bila u stanju da prođe kroz penzijske i zdravstvene reforme.

Janša, vođa veterana Slovenske demokratske stranke, najveće grupe u parlamentu, uspio je da formira koaliciju.

Janša je ovom prilikom rekao u parlamentu da će pokušati da prođe kroz modifikovanu verziju zdravstvenih reformi Šareca, tvrdeći da je promjena potrebna ako zemlja treba da podmiri troškove zbrinjavanja starenja stanovništva. Takođe je rekao da će biti potrebno povećanje poreza na plaće da bi se platili povećani troškovi zdravstvene zaštite za starije osobe.

„Slovenija je osma najstarija populacija na svijetu, jedna od najstarijih u Evropi, starija od evropskog prosjeka“, rekao je Janša.

„Cijela Evropa ima ovaj problem, a Slovenija je zemlja s najvećim demografskim rizikom do 2050. na evropskom kontinentu“, poručio je.

Također je ponovio potrebu za jačanjem ekonomskog rasta, koji je usporio na manje od 2 posto.

„Svjesni smo da predstoje važni izazovi“, rekao je nakon glasanja.

„Odgovornim upravljanjem zemljom i integrativnom politikom moći ćemo prevazići. Danas je prvi korak“, poručio je.

Janša je ranije pozvao na strožiju graničnu kontrolu i snažan panevropski pristup migraciji, u skladu s tvrdim stavom Orbana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije