Ambasador Field: Vlast treba da radi svoj posao i da osigura održavanje Povorke ponosa

O. K.
Ambasador Field: Vlast treba da radi svoj posao i da osigura održavanje Povorke ponosa
Foto: Ambasada Britanije u BiH / Matthew Field

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini NJ.E. Matthew Field komentirao je za Radiosarajevo.ba najave mogućeg otkazivanja prve Povorke ponosa u Sarajevu.

Kako je kazao, on čvrsto podržava ideju organizovanja povorke ponosa u Sarajevu i rado će se pridružiti.

“LGBT osobe ne traže nikakva posebna prava, već osnovno dostojanstvo, poštovanje i prava kakva imaju i svi drugi građani. Ujedinjeno Kraljevstvo čvrsto stoji iza principa nediskriminacije po svakom osnovu, uključujući na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Podsjetio bih da je da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta zabranjena kako na osnovu zakona u BiH, tako i međunarodnih ugovora čiji je BiH potpisnik, te pozivam zvaničnike da preduzmu korake protiv homofobije, govora mržnje i poziva na nasilje“, kazao je za Radiosarajevo.ba Matthew Field.

Podsjećamo, prošle sedmice zaredala su se saopćenja stranaka u kojima su pozivale na otkazivanje Povorke, zbog sigurnosnih razloga.

„Očekujem da vlasti rade svoj posao i da osiguraju održavanje povorke, što je slučaj u drugim zemljama regiona i svijeta, a time Sarajevo, i Bosna i Hercegovina, mogu poslati poruku da je ova zemlja otvorena i da su svi dobrodošli”, istakao je britanski ambasador u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije