FHMZ objavio prognozu za naredne dane: Snijeg i minusi

Radiosarajevo.ba
FHMZ objavio prognozu za naredne dane: Snijeg i minusi
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni s kišom i snijegom, a ponegdje na istoku Hercegovini sa slabom kišom.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica -10; Sokolac -2; Bugojno, Livno, Sarajevo, Tuzla 0; Jajce 1; Bijeljina, Drvar, Gradačac, Srebrenica, Zenica 2; Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most 3; Banja Luka 4; Trebinje, Grude 6; Mostar, Stolac 7; Neum 8.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935 hPa, za 6 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Bioprognoza: Povećana naoblaka, padavine i zahlađenje, uzrokovat će izraženije tegobe kod reumatičara, astmatičara i osoba s bolestima krvnih sudova. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, razdražljivost, malaksalost, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je biti oprezniji u saobraćaju. Na jugu će biti nešto stabilnije vrijeme, pri tome hladno i uz sjeverno strujanje koje će kvariti ugođaj.

Danas će u Bosni prevladavati pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i kišom. Tokom dana padavina slabe i u većini područja prestaju. U večernjim satima nove padavine sa sjeverozapada. U Hercegovini jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje u ostatku dana. Vjetar, umjeren do pojačan, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 1 do 6, na jugu od 10 do 14 °C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne sa susnježicom i snijegom. Dnevna temperatura oko 4 °C.

U četvrtak u Bosni oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom. Preko dana u nizinama će padati i kiša. U Bosni se očekuje između 10 i 30 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini pretežno oblačno, a poslijepodne smanjenje oblačnosti. Slabije padavine u sjevernim područjima Hercegovine. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 1 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

U petak u Bosni prijepodne sa snijegom ili susnježicom. U noći na subotu smanjenje oblačnosti. U Hercegovini prijepodne pretežno oblačno, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Vjetar prijepodne umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Treba istaći i da stranica Accuweather za subotu najavljuje razvedravanje, ali je za nedjelju najavljena kiša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije