Inovatori u Sarajevu: Roboti za borbu, virtualna realnost i kulturno naslijeđe

AA
Inovatori u Sarajevu: Roboti za borbu, virtualna realnost i kulturno naslijeđe
Foto: AA / Festival inovacija u Sarajevu
Sarajevo Innovations Festival 2018 "#upali_svjetlo_inovacije" i ove godine je u Sarajevu okupio studente inovatore kako bi predstavili svoje inovacije.

Ovo je treći festival inovacija koji okuplja polaznike fakulteta tehničkih nauka, a studenti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona predstavljaju deset radova na temu nauke i tehnike.

Harun Muhić, student Elektrotehničkog fakulteta i član Udruženja studenata "Steleks", rekao je da ove godine organizuju treći Sarajevo Innovations Festival.

"Prijavljeno je dosta radova, imamo recidente iz raznih dijelova Balkana i iz Irske. Cilj festivala je da promovišemo studente i njihov rad na fakultetu, da se studiranje ne svede samo na to da se dobije ocjena i da se nakon toga zapostavi rad", istakao je Muhić.

Prema njegovim riječima, za učesnike su pripremili vrijedne nagrade.

"Nadamo se da će studenti i u budućnosti pokazati interes za ovu manifestaciju", dodao je Muhić.

Edukativni dio festivala čini radionica pod nazivom "Kulturno naslijeđe u virtualnoj realnosti", a vodi je vanredni profesor Selma Rizvić, koja predaje računarsku grafiku na Elektrotehničkom fakultetu. Kao stari član "Steleksa", osjetila je obavezu i zadovoljstvo da učestvuje u ovom što su organizovale mlade kolege.

"Mi se bavimo virtualnom prezentacijom kulturnog nasljeđa. Imamo mnogo projekata, a ja ću danas napraviti hronologiju, presjek kroz vrijeme i završit ćemo s demom najnovijeg projekta, a to je virtualni skok sa Starog mosta", pojasnila je Rizvić.

Taj projekat je, kako je kazala, doživio uspjeh u javnosti i mišljenja je da će imati i praktičnu upotrebu jer će biti postavljen u Muzeju Stari most u Mostaru.

"Naši studenti su uvijek bili kreativni. Steleks ima 50 godina tradicije i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu je i prije rata bio jedan od najjačih u regiji. Imali smo opremu koja se mogla mjeriti sa svjetskim univerzitetima", poručila je Rizvić.

Jedan od učesnika je Erol Terović, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

"Došao sam da predstavim rad o načinima pravljenja robota za takmičenje. Radi se o takmičenju u borbi robota", pojasnio je Terović.

Mišljenja je da je poprilično tužno, jer je izloženo samo deset radova na Festivalu.

"Vjerujem da ima mnogo više potencijala u Sarajevu i BiH. Mislim da bi se mladi trebali više angažovati, u krajnjoj liniji, mogu osvojiti i nagradu", rekao je Terović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije