! / Feraget o izvještaju o pravosuđu u BiH: Dobili smo potvrdu da je brod potonuo

06. 12. 2019. u 18:09:00 N. Katica

Shares: 340

Ifet Feraget, advokat u slučajevima Dženan Memić i David Dragičević, kaže nakon objavljivanja izvještaja stručnjaka za vladavinu prava kojeg je jučer u Briselu predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine, da je očekivao ovakav izvještaj i da on ne može biti gori.

"Izvještaj ne može biti gori, postoji u njemu i jedna rečenica da pravosuđe ne procesuira one slučajeve u kojima postoje dokazi, to je to što ja kažem pojednostavljeno u ovim slučajevima - postoji sve. Dakle imamo više nego dovoljno dokazne građe da zaključimo da tužilaštva u slučajevima Memić i Dragičević, ne samo da ne provode istragu nego lažnim istragama zataškavaju istinu.

Imamo situaciju da je VSTV detaljno upoznat sa ovim slučajevima i da nije ništa poduzelo za sve ove godine. Bilo bi sasvim normalno, da su tužioci bili procesuirani, ne iz moralnih razloga već zato što u njihovim radnjama se stiču obilježja disciplinkih prekrašaja dok se ne utvrdi njihova odgovornost", kazao je Feraget za Radiosarajevo.ba.

On smatra da se inertnost VSTV-a može protumačiti kao podrška lažnim istragama.

"Generalna ocjena izvještaja gospodina Priebea jeste da u našem pravosuđu postoje ljudi koji se bave organiziranim kriminalom. To je za mene najbolnija i ključna rečenica", istaknuo je Priebe.

Kapetan potonulog broda

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija jučer je kazao da izvještaj nije toliko loš za pravosuđe, što Feraget posmatra kao izjavu kapetana kojem je potonuo brod.

"Kapetan potonulog broda je kazao da je stanje moglo biti i gore, to je ono što mene zabrinjava u kontekstu tih preporuka da se na prvom mjesto, govori o reformi i zakona o VSTV-u i samog VSTV-a i korjenitoj promjeni ponašanja. Kada vam prvi čovjek u pravosuđu kaže da za sve ovo postoji odgovornost, koliko sam upratio paraobavještajne i medijske kampanje, on ne razumije i neće da shvati. On odbija svoju odgovornost, a onaj koji odbija svoju odgovornost i onda kada postoje dokazi nije svjestan da je odgovornost početak i osnova za bilo kakav napredak.

Oglasio se Milan Tegeltija nakon Priebeovog izvještaja

Očekujem nekakvu hitnu ili redovnu sjednicu gdje će se raspravljati o izjavi MIlana Tegeltije koji mora podnijeti ostavku, koji mora biti skinut sa pozicije", kazao je Feraget i dodao:

"A, možda bi najbolje bilo, ono što je predložio uvaženi sudac Nezirović - kolektivna ostavka i birajte novi VSTV, jer između sotalog i pravila izbora članova VSTV su nakradna. Jer, kod sudije nije bitna nacionalnost, kod njih je bitno znanje i profesionalnost".

Reakcije koje izostaju

Preporuke u izvještaju koje smo dobili moraju se ispuniti, jer su to neke vrste naredbi, samtra on.

"Izvještaj ide prema EU Komisiji i uslijedit će uuskraćivanje sredstava iz EU fondova. Na prvom mjestu se očekuje reakcije političara, ali znamo mi svi i to je u izvještaju navedeno da je VSTV umjesto u rješavanja problema, postao i sam problem i jasno je šta je tu mislio gospodin Priebe, misli se i na aferu Potkivanje. Problema je puno, a sada su i građani na potezu. Oni mogu da promjene ovo stanje dugoročno gledajući", rekao je Feraget.

Zadržat ćemo optimizam i vjerovati u sistem kakav takav, jer drugog nemamo, rekao je Feraget i dodao da je ovo dovoljan signal da se treba mijenjati nešto.

"Gospodin Tegeltija kaže da je moglo biti lošije, on prebacuje lopticu na politički teren, a ja ga pitam šta je sa ubicama Davida Dragičevića i Dženana Memića, šta je sa tužiocima koji i pored dokaza da su to klasična ubistva, a procesuiraju nešto što je izmišljeno i lažno. Slučajevi koji nemaju ništa ni sa politikom, ni obavještajnim službama ni sa medjima. Osim što duguju zahvalnost medija jer su prepoznali borbu tih očeva, dakle gospodin tegeltija barem zbog tih slučajeva i drugih žrtava niej trebao dati takvu izjavu i da je imalo moralan dao bi ostavku", kazao je on i dodao:

"Ja sam roditeljima davno rekao da je ovo pravna bitka, da će trajati godinama Mi se služimo isključivo pravnim sredstvima, moramo natjerati državu da uradimo ono što nam je garantovala da imamo kao pravo".

Čak se u izvještaju spominje, što je poražavajuće, da država radi na upostavljanju garancije prava na život, to su slučajevi Memić i Dragičević, samo treba znati čitati, ne samo ova dva slučaja već i policajci ubijeni i drugi slučajevi. Država je dobila šamar jer joj je neko poručio da ona ne poštuje pravo na život - ne provodi djelotvorne istrage.

Pravo na slobodu i okupljanje

Također se akcentira i pravo na slobodu i okupljanja, to se odnosi na Pravdu za Davida u Banja Luci, jer ponovo vidimo neke gluposti kažnjavanje zbog nosanja slika. Gospodo niko nema vremena za bacanje, što bi neko nosio sliku Davida Dragičevića da ste vi proveli istragu. Vi svojim ne činjenjem provocirate građane, a oni koriste svoja prava, oni imaju pravo da govore", rekao je Feraget.

Predstavljen Priebeov izvještaj: VSTV postao dio pravosudnog problema

Advokat postavlja pitanje da li oni koji sjede u VSTV-u imaju morala, jer da imaju već bi danas trebali podnijeti ostavku.

"Rečeno je i kako se trebaju birati članovi VSTV-a, trebamo prestati birati Bošnjake, Hrvate i Srbe, nego najbolje sudije i tužioce, najbolje od najboljih, a ovi koji su radili na ovim slučajevima vjerujte oni su najgori od najgorih", zaključio je Feraget.

O odbijanju tužbe Đorđe Rađena protiv Davida Dragičevića

"Sudija je pokazao u ovom slučaju profesionalnost i znanje. Podnijeti tužbu za klevetu protiv čovjeka koji se očajno bori za istinu i pravdu o ubistvu svoga djeteta, kada ta ista država neće da sudi ubicama njegovog sina, to je jedan pravni nonsens.  Nemam ja ništa protiv Đorđa Rađena, nisam ja ni pobornik da se neko putem medija proziva da je ubica, međutim ako vi svojim potezima date doprinos da cijela priča oko Davida Daragičevića dobije druge konotacije za potrebe one lažne kriminalne konferencije, onda ste sami sebe stavili na stub i postali ste meta očevih riječi. 

Ovo je suština, ako mislite da niste povezani sa nekim ubistvom, a sjedite u VSTV-u, tužilaštvu ili bilo gdje onda to recite, onda to uradite.

Ovo je samo primjer do čega dovede ta nekakva okrutna i bezobzirna primjena prava, pravnu normu koristite kao buzdovan, ali se on vrlo često obije o vašu glavu", zaključio je Ifet Feraget.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA