Oglasio se Milan Tegeltija nakon Priebeovog izvještaja

Radiosarajevo.ba
Oglasio se Milan Tegeltija nakon Priebeovog izvještaja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Milan Tegeltija, predjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH oglasio se povodom današnjeg izvještaja stručnjaka za vladavinu prava kojeg je danas u Briselu predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine.

Predstavljen Priebeov izvještaj: VSTV postao dio pravosudnog problema

Pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije a niti jedan od četiri postojeća pravosudna stuba ne funkcioniše adekvatno, jedan je od zaključaka izvještaja stručnjaka za vladavinu prava kojeg je danas u Briselu predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine.

Objašnjavajući široke ovlastiVSTV-a, izvještaj, između ostalog, navodi da je “tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema”, i da je propustio priliku da uspostavi integritet.

"Još uvijek u cjelosti nisam pročitao i izanailizirao izvještaj gospodina Priebea pa bi bilo neozbiljno da ga detaljno komentarišem. Ono što mogu da kažem u ovom trenutku, na osnovu onog što sam uspio da pročitam, je prije svega, da ono sto se navodi u izvještaju nije nešto neočekivano i nešto što se dosad nije moglo već čuti. Prema tome nisam iznenaađen ovakvim izvještajem Naprotiv, iako generalno vrlo kritičan prema vladavini prava u BiH pa i prema pravosuđu, rekao bih da, s obzirom na svu političko-paraobavještajno-medijsku kampanju koja je vođena u pretklo vrijeme , on i nije toliko loš po pravosuđe koliko je to mogao biti, s obzirom na sav trud i resurse uložene da se pravosuđe prikaže maksimalno lošem svjetlu", naveo je Tegeltija na svom Facebook profilu.

Vidljivo je, kako dalje dodaje, da ,i uz želju da bude maksimalno objektivan , da čak ni gospodin Pribe ni njegov tim nisu mogli u cjelosti zanemariti ovaj do te mjere isforsirani , politički kanalisani medijski pritisak".

"To na neki način mogu da razumijem, ali zbog toga u izvještaju postoje ocjene sa kojima se slažem i sa kojima se ne slažem , ali o tome ću nešto više moći reći u narednom vremenu kada ćemo ovaj izvještaj, kao i sve prethodne izvještaje naših međunarodnih partnera, staviti na sjednicu VSTS i o njemu diskutovati. U svakom slučaju, izvještaj je prepoznao neke slabosti sistema na koje smo većinom i mi sami već ukazivali i kao takve prepoznali u našim analizama i projektovanim reformama shodno našem programu rada i akcionom planu implementacije peer review preporuka, s čim namjeravamo da nastavimo i u narednom periodu", zaključio je Tegeltija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije