Reakcija / Fejzić odgovorio na optužbe: Bošnjaci u Srebrenici ništa neće rušiti

19. 09. 2020. u 19:05:00 Fena

Shares: 6

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić pozvao je sve lokalne političke aktere da se suzdrže u predizbornom vremenu i da javnosti predstave konkretne korake kako učiniti život građana boljim i mirnijim.

U izjavi u kojoj reagira na navode iz saopćenja koalicije sprskih stranaka u Srebrenici "Zajedno za Srebrenicu", u kojem je okarakterisan kao zločinac, Fejzić ističe da je s ponosom branio Bosnu i Hercegovinu, svoj narod i da je ta borba bila časna.

Fejzić dodaje kako su se u tom saopćenju koalicije sjetili njegove prošlogodišnje izjave kada su se Bošnjaci u Srebrenici usprotivili inicijativi da se Peteru Handkeu podigne spomenik u Srebrenici.

"Podsjećamo, tu inicijativu je pokrenuo Vojin Pavlović i njegovo udruženje 'Istočna alternativa'. Dobro je da su se nakon godinu dana stvari otkrile, i pokazale gdje Vojin Pavlović crpi podršku", naveo je Fejzić.

Poručuje da su Bošnjaci i sada protiv bilo kakvog spomenika Handkeu, i tu se nije ništa promijenilo te da on stoji iza svake svoje riječi kako prije godinu dana tako i sada,

Također, Fejzić ocjenjuje da saopćenje koalicije ''Zajedno za Srebrenicu'' pokazuje zbog čega Bošnjaci ne vjeruju u namjere srpske politike kada je u pitanju spomenik miru.

Poručio je, međutim, da Bošnjaci u svom gradu grade bolji život, a ništa ne ruše.

"Bošnjaci u Srebrenici ništa neće rušiti, pa ni isforsirani spomenik miru. Postavit ćemo to i ovako, to je spomenik i Naseru Oriću koji je branio svoju zemlju i narod, težio slobodi i miru. U realnosti, spomenik je to kojeg možemo predstaviti i kao 'kolo na sred Srebrenice'. Kolo nad kostima žrtava genocida", naveo je Fejzić.

Naglasio je da su Bošnjaci u Srebrenici za mir, što su, dodaje, pokazali povratkom na razrušena ognjišta nakon genocida.

"Zaista, mir nema alternativu. Mi smo to svojim djelima pokazali, da živimo mir, i tako ćemo nastaviti",  istakao je Fejzić u saopćenju za javnost.

KOMENTARI (2)