! / Federalno tužilaštvo FBiH zahtijeva hitno formiranje predmeta i provjeru KCUS-a

05. 04. 2021. u 12:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 102

Federalno tužilaštvo FBiH je uputilo hitni zahtjev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge probleme u funkcionisanju tzv. COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

“Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužilaštvo FBiH zahtjeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužilaštvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u tom predmetu”, naveli su iz Federalnog tužilaštva FBiH.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdili su da će se danas sastati glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija.

Sastanak će se održati zbog posljednjih dešavanja u vezi Kliničkog centra Univerizeta u Sarajevu i navodnog pisma uposlenika ove institucije o stanju u ovom kliničkom centru.

Podsjetimo, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je na hitni sastanak danas u devet sati generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju a na temu uslova rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

U odgovoru iz KCUS-a su naveli da je jučer zasjedao Krizni štab ove ustanove i da da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)