Đapo: Pozvali smo inspekciju da utvrdi kakav je otpad stigao iz Italije

Radiosarajevo.ba
Đapo: Pozvali smo inspekciju da utvrdi kakav je otpad stigao iz Italije
Nezavisne / Edita Đapo i otpad iz Italije

Nakon što objavljena informacija da je kompanija "Krom reciklaža" iz Drvara odložila otpad u krugu bivše firme „Borac“ u Bosanskom Grahovu, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma za Avaz je rečeno da je ovo ministarstvo u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada za reciklažu.

"To znači da je operater "Krom reciklaža d.o.o. Drvar" bio obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj se odmah vrši reciklaža, odnosno proizvodi sirovina ili gotov proizvod koji se plasira na domaće ili inozemno tržište.

Treba istaći da je u procesu dobivanja dozvole, "Krom reciklaža d.o.o. Drvar" dostavio kompletnu dokumentaciju propisanu zakonom, koja uključuje i potpisanu i ovjerenu izjavu da će uvezeni otpad biti korišten za reciklažu i da neće biti odlagan nigdje na području Federacije BiH.

Napominjemo da je Kanton 10 kompaniji "Krom reciklaža d.o.o. Drvar" izdao dozvolu za upravljanje otpadom. Prema tome, nadležno kantonalno ministarstvo i inspekcija dužni su da vrše kontrolu odlaganja otpada - rečeno je za "Avaz" iz ovog ministarstva. 

Ministrica Edita Đapo, je kazala da je odmah obaviještena i inspekcija. 

"Odmah smo po saznanju, obavijestili i Federalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražili da hitno reagiraju i utvrde da li se radi o opasnom ili neopasnom otpadu te da li je otpad lagerovan u skladu sa Zakonom", kazala je ministrica Đapo.

Podsjetimo, iz Italije u Bosnu i Hercegovinu stigla su najmanje tri šlepera otpada koji su istovareni u krug bivše Fabrike Borac u Bosanskom Grahovu, a da niko nije obavijestio lokalnu zajednicu.

Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo kaže da su mještani u strahu jer otpad, uglavnom tekstil, strahovito smrdi, a kako ističe među otpadom se mogu vidjeti i zaštitne maske, prenose Nezavisne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije