Federalni tržišni inspektorat na terenu: U fokusu nadzor nad cijenama peleta

0
Fena
Federalni tržišni inspektorat na terenu: U fokusu nadzor nad cijenama peleta
Foto: FUZIP / FUIZP / Ilustracija

Federalni tržišni inspektorat od subote, 12. novembra, vrši usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u saopćenju podsjeća da je pomenutom odlukom Vlade FBiH, donesenoj na sjednici održanoj 10. novembra ove godine, propisana najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Odluka je stupila na snagu u subotu, 12. novembra 2022. godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

Tragičan kraj potrage u Skoplju: Pronađeno tijelo nestale 14-godišnje djevojčice Vanje

Tragičan kraj potrage u Skoplju: Pronađeno tijelo nestale 14-godišnje djevojčice Vanje

Federalna tržišna inspekcija od subote na terenu, evo zbog čega

Federalna tržišna inspekcija od subote na terenu, evo zbog čega

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena propisane su Zakonom o kontroli cijena, a kreću se od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice, od 250,00 KM do 2.500,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500,00 KM do 1.500,00 KM za fizičko lice. Pored novčane kazne, pravnom i fizičkom licu će se, u skladu sa Zakonom, izreći i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja - navodi se u saopćenju.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Također mole građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem: kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/; telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata); e-maila info@fuzip.gov.ba te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije