Federalni parlament po hitnoj proceduri danas razmatra izmjene Kaznenog zakona

Fena
Federalni parlament po hitnoj proceduri danas razmatra izmjene Kaznenog zakona
Predstavnički dom PFBiH danas bi se trebao po hitnom postupku očitovati o predloženim izmjenama Kaznenog zakona FBiH, čiji je cilj da se preciziraju određene odredbe i uskladi s državnim zakonom u pogledu oduzimanja predmeta učinjenja krivičnog djela

"Budući član 78. Krivičnog zakona predviđa da predmeti koji su na bilo koji način, u cjelini ili djelimično, upotrijebljeni ili su bili namijenjeni da budu upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela ili koji su nastali učinjenjem krivičnog djela budu oduzeti ako su vlasništvo učinitelja. Također, član propisuje da će navedeni predmeti biti oduzeti i kad nisu vlasništvo učinitelja, ali time se ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja", izjavio je ranije za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Predloženim zakonom ispunjavaju se obaveze iz FATF Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu, koji se tiče sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma.

Također, danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH planirano izjašnjavanje zastupnika po skraćenoj proceduri o izmjeni Zakona o stvarnim pravima, čiji je predlagač Federalno ministarstvo pravde. Izmjene i dopune navedenog zakonskog rješenja predložili su i poslanici Faruk Ćupina i Dennis Gratz.

U vidu prijedloga na dnevnom redu još se nalaze izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini i Zakona o upravljanju otpadom, dok su u nacrtu dva zakona o koncesijama i provođenju odluka sudova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije