Federalna vlast: O odnosu snaga u Domu naroda odlučivat će i "lutrija"?

0
Radiosarajevo.ba
Federalna vlast: O odnosu snaga u Domu naroda odlučivat će i "lutrija"?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svih 518 dužnosnika koji su na proteklim izborima izabrani u tijela vlasti mogu preuzeti mandate jer je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine BiH za sve njih pripremila potvrde o dodjeli mandata.

Iz CIK-a ističu da nema nikakve smetnje da sva tijela vlasti u BiH za koja su izborni rezultati potvrđeni 2. novembra sazovu i održe konstituirajuće sjednice.

Za sada je poznato da će Predsjedništvo BiH održati konstituirajuću sjednicu 16. novembra, kao i da će se novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH konstituirati 1. decembra. To je odlučeno na konzultativnom sastanku s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka koji je sazvao dosadašnji predsjedavajući Mirsad Zaimović.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Konstituisana Skupština TK: Pogledajte koje stranke su glasale za i ko je predsjednik

Konstituisana Skupština TK: Pogledajte koje stranke su glasale za i ko je predsjednik

"Poslovnički je da materijale za sjednicu treba uputiti zastupnicima 14 dana prije njenog održavanja, a praktični razlozi su u tome što završava mjesec obračuna plaća za dosadašnje zastupnike, a s 1. decembra počinje obračun novim. Ne samo ovi već i drugi tehnički razlozi opredijelili su nas da završimo ovaj mandat krajem novembra, a novi počnemo s decembrom. Time se otvara veći prostor i dulje vrijeme za formiranje parlamentarnih većina jer će one ovisiti i o strukturi Doma naroda", izjavio je Zaimović jučer novinarima, piše Večernji.

A, datum konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH znat će se nakon što kantonalne skupštine izaberu izaslanike za ovaj dom. Zato se s nestrpljenjem čeka sazivanje sjednica 10 kantonalnih skupština - rok za to je 12. novembar, odnosno 10 dana od utvrđivanja konačnih izbornih rezultata.

Neki kantoni već su odredili datume, dok će preostale odluku o datumu održavanja sjednica odrediti vjerojatno do kraja sedmice. Skupština Tuzlanskog kantona sjednicu je održala danas, 10. novembra, dok će ona u Sarajevu svoju konstituirajuću sjednicu, na kojoj će zastupnici preuzeti mandate, održati sutra, 11. novembra.

Kantonalnim skupštinama bi prvi zadatak trebao biti upravo izbor izaslanika u Dom naroda. U skladu s odlukom koju je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, krajnji rok za izbor ovih izaslanika je 2. decembar jer od trenutka ovjere mandata izaslanika počinje teći drugi rok od 30 dana koji je vezan uz konstituiranje Doma naroda te izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH.

U svakom slučaju, Dom naroda morao bi biti konstituiran do kraja godine iako još nije jasno kako će se popuniti nedostajuća mjesta u pojedinim klubovima jer nema dovoljno izabranih zastupnika srpske nacionalnosti u kantonalnim skupštinama, a upitno je može li se popuniti i kvota od 11 "ostalih".

Izuzev činjenice da će HNS imati uvjerljivu većinu u Klubu Hrvata, niko sa sigurnošću trenutačno ne može tvrditi kakav će biti omjer snaga u drugim klubovima. Prave se i različite kombinacije i izračuni, pa je vrlo izgledno da će u nekim skupštinama ždrijeb odlučivati o tome ko će u Dom naroda, tako da bi ove pozicije mogla odlučiti i svojevrsna lutrija...

Koji načelnik iz Kantona Sarajevo će prihvatiti mandat osvojen na Općim izborima?

Koji načelnik iz Kantona Sarajevo će prihvatiti mandat osvojen na Općim izborima?

Situaciju dodatno komplicira mogućnost odustajanja nekih zastupnika u kantonalnim skupštinama od osvojenog mandata, čime bi se promijenila i nacionalna struktura u tim tijelima, a time i omjer snaga kojim se trenutačno kalkulira.

Tako je CIK jučer upozorio na nespojivost dužnosti i pozvao izabrane kandidate koji imaju dužnosti u općinama i gradovima da se izjasne koji će mandat zadržati. Pojedini načelnici, odnosno gradonačelnici već su priopćili kako će ostati na trenutačnoj poziciji ili će preuzeti mandat u Parlamentu.

Primjerice, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izjavio je kako ostaje na toj dužnosti, dok je načelnik Vogošće Edin Smajić priopćio kako će prihvatiti mandat u Parlamentu FBiH. Od osvojenih mandata u Skupštini KS odustali su i gradonačelnica Benjamina Karić, čelnik Stranke za BiH Semir Efendić, koji ostaje načelnik općine Novi Grad, te aktualni kantonalni premijer Edin Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije