Koliko je objekata zatvoreno, radnika na crno otkriveno u FBiH

0
Radiosarajevo.ba
Koliko je objekata zatvoreno, radnika na crno otkriveno u FBiH
Print Screen / Anis Ajdinović

U Sarajevu je danas održana godišnja konferencija za medije Federalne uprave za inspekcijske poslove na kojoj je direktor Anis Ajdinović analizirao aktivnosti i rezultate rada u 2020. godini.

Na početku je istakao da su ovu godinu obilježili napori u borbi protiv koronavirusa te rezultati ne mogu korenspodirati s godišnjim planom rada niti se mogu upoređivati s prethodnim godinama.

"Nismo mogli ni pretpostaviti u kojoj mjeri ćemo biti primorani odstupiti od zacrtanog plana rada s obzirom da su pandemija koronavirusa i proglašenje stanja nesreće preusmjerrili naše djelovanje prevashodno na suzbijanje  virusa, zaštitu zdravlja stanovništva i potrošačkih prava građana pri čemu nismo mogli zanemariti ni druge prioritetne poslove iz naše nadležnosti", kazao je Ajdinović. 

Analitičkim proekcijama je utvrđeno da bi u redovnim vremenskim okvirima i okolnostima istim intezitetom rada bilo realizovano 291.068 nadzora, te ostvaren prebačaj od 62,5 posto u odnosu na ukupan procenat realizacije godišnjeg plana rada za 2020. godinu, ustvrdio je on.

"Želim zahvaliti glavnim inspektorima, pomoćnicima direktora koji su zajedno sa svojim inspektorima i ostalim uposlenicima uspjeli nadmašiti sve redovne okvire rada i svojim angažmanom u teškoj i turbulentnoj godini uspjeli realizirati ciljeve i zadatke koji nisu poznati svakodnevnoj praksi i tipičnom djelovanju organa Uprave. Želim zahvaliti građanima  medijima na iskazanom intersu za naš rad", dodao je Ajdinović.

Kriza izazvana koronavirusom je pokazala da je ova Uprava spremna odgovoriti na velike izazove, istakao je Ajdinović.

"Naš odobreni budžet za 2020. godinu bio je 8.980.688 KM. U budžetskom zahtjevu za 2021. godinu tražili smo 8.816.000 KM, a 8.813.000 KM je odobreno. To govori koliko imamo podršku Vlade i Parlamenta Federacije BiH.", kazao je Ajdinović.

Na konferenciji za medije rekao je da u 2020. godini je ostvaren rekordan broj inspekcijskih kontrola.

"Izvršeno je 181.918 kontrola, a od toga unutrašnjih kontrola 6.584. Što se tiče donošenja rješenja o ograničenom kretanju na graničnim prijelazima, 45.560 je izrečeno upravnih mjera", rekao je Ajdinović.

Prekršajnih postupaka je pokrenuto 2.234. Privremenu zabranu rada dobilo je 88 objekata, 18 je bilo "pečaćenja".

Zatačen je i veliki broj radnika na crno - 2.224.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije