Federacija BiH kreće u realizaciju projekta unaprjeđenja kvaliteta zraka, uloženo 50 miliona dolara

2
Radiosarajevo.ba
Federacija BiH kreće u realizaciju projekta unaprjeđenja kvaliteta zraka, uloženo 50 miliona dolara
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo godinama ima problem sa zagađenim zrakom

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada Federacije BiH danas je podržala inicijative da se kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) osiguraju sredstva za realizaciju dva projekta.

U prvom slučaju riječ je o iznosu do 50 miliona američkih dolara za realizaciju Projekta „Unapređenje kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini“. Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaduženi su da u tim za pregovore o ovom kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

U danas prihvaćenoj informaciji o kreditu IBRD-a za realizaciju ovog projekta kao osnovu za vođenje pregovora, između ostalog, naglašeno je da je zagađenje zraka veliki problem u našoj zemlji, posebno u urbanim područjima, a što ima negativne zdravstvene i ekonomske posljedice. Projekt će se fokusirati na četiri kantona u FBiH koji su pokazali interes za učešće u programu, a to su Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski kanton, u kojima se ujedno nalaze neka od područja s najvišim nivoom zagađenja.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Decembar u Sarajevu: Pogledajte kako se grad guši u sablasnim oblacima smoga

Decembar u Sarajevu: Pogledajte kako se grad guši u sablasnim oblacima smoga

Predloženi projekat će svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju emisija zagađivača zraka iz grijanja stambenih objekata/energijske efikasnosti i urbane mobilnosti. Između ostalog, procjenjuje se da će više od 25 hiljada domaćinstava (oko 3,5% ukupnih domaćinstava u FBiH) imati koristi od ove podrške kroz dio finansiranja koji se odnosi na projekt za grijanje na održivi način i ulaganja u energijsku efikasnost.

U informaciji je navedeno i da će predloženi projekt pružiti podršku Bosni i Hercegovini da ispuni veliki dio obaveza iz sporazuma Energetske zajednice, kao što je implementacija relevantnih direktiva i propisa EU u oblasti zaštite okoliša i zaštite zraka. Također, projekt pomaže BiH da se uskladi sa Zelenom agendom za zapadni Balkan, u okviru Evropskog zelenog dogovora.

U drugoj inicijativi riječ je o sredstvima za realizaciju Projekta „Finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora“ u iznosu do 100 miliona američkih dolara, od čega se na FBiH odnosi 60 miliona dolara, odnosno 60 posto od ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevski student mašinstva pokušava 'probušiti' smog i spasiti grad

Sarajevski student mašinstva pokušava 'probušiti' smog i spasiti grad

Federalna ministarstva finansija, te zdravstva, zaduženi su da u tim za pregovore o ovom zajmu imenuju svoje ovlaštene predstavnike, a krajnji dužnik po ovom kreditu je FBiH.

Kako je obrazloženo u informaciji koja je prihvaćena kao osnov za vođenje pregovora o ovom kreditnom aranžmanu, ovaj projekt je ključni dio sveukupnog programa reforme s ciljem dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH i unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda.

Konačne odluke o zaduženju bit će donesene po okončanju pregovora sa IBRD-om, s ojom će se utvrditi konačni uslovi kreditnih zaduženja. Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti informacije o pregovorima, kao i tekstove usaglašenih sporazuma o kreditu i zajmu između Bosne i Hercegovine i IBRD-a. Ovo ministarstvo zaduženo je i da danas donesene zaključke dostavi Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine radi provođenja daljih procedura u vezi s kreditnim zaduženjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije