Krizni štab FBiH o drugom valu koronavirusa i otvaranju tržnih centara

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH o drugom valu koronavirusa i otvaranju tržnih centara
Foto: Screenshot / Zlatan Peršić

U posljednja 24 sata u FBiH je testirano 339 uzoraka i utvrđena nova tri slučaja infekcije COVID-19, kazao je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

Riječ je o osobama iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Ukupan broj zaraženih u FBiH je 1.025 osoba. Do sada je od posljedica infekcije umrlo 38 osoba.

Oporavljeno je 914 osoba, što znači da u FBiH trenutno imaju 73 aktivna slučaja.

"Sitaucija je zadovoljavajuća, ali prijetnja i dalje postoji, virus je tu i svi se moramo pridržavati ličnih mjera zaštite", ukazao je Peršić.

Istakao je da je mali procenat ljudi bio u kontaktu s virsom što znači da je veliki broj građana u riziku za infekciju.

"To znači da ćemo imati novih slučaja u narednom periodu. Realno je očekivati da će biti drug val epidemije. Zato insistiramo na mjerama lične zaštite", dodao je Peršić.

Nije mogao precizirati kako će FBiH reagovati u slučaju drugog vala, dodavši da će se, u zavisnosti od epidemiološke situacije, donositi mjere i preporuke.

Odgovorio je i na pitanje kada će se otvoriti tržni centri.

"Stav Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je da ublažavanje ide u 3 faze. Krajem mjeseca predstoji treća faza koja obuhvata i tržne centre. Konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite čiju sjednicu očekujemo ove sedmice. Naš prijedlog će biti da se dozvoli i rad tržnim centrima uz odgovarajuće higijensko-epidemiološke mjere", rekao je Peršić.

Govoreći o upotrebi klima uređaja, istakao je da postoje stručni radovi koji ukazuju da upotreba klima uređaja može pogodovati širenju respiratornih infekcija, da taj pojačan protok zraka može doprinijeti većem širenju kapljica unutar tog prostora, te je rizik veći što je manja prostorija gdje se koristi klima uređaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije