FBiH najavljuje ambiciozni program javnih investicija vrijedan više od 19 milijardi KM

3
Radiosarajevo.ba
FBiH najavljuje ambiciozni program javnih investicija vrijedan više od 19 milijardi KM
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Najnovi program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2024. do 2026. godine predstavlja sveobuhvatni plan vrijedan više od 19 milijardi maraka, koji obuhvaća 134 različita projekta.

Ovaj ambiciozni plan predstavlja ključni korak u podršci Vladi i institucijama FBiH u planiranju ulaganja i donošenju odluka o investicijama visokog kvaliteta.

Od ukupnog iznosa, oko 9,2 milijarde KM namijenjeno je 72 kandidirana projekta, dok se više od 6,6 milijardi KM odnosi na 55 projekata čija je provedba već u toku. Nadalje, 3,2 milijarde KM planirano je za sedam projekata koji su već odobreni i pripremljeni za realizaciju.

Zukan Helez u Srebrenici: Trajna obaveza pamćenja i borba za pravdu

Zukan Helez u Srebrenici: Trajna obaveza pamćenja i borba za pravdu

Ovaj trogodišnji program javnih investicija FBiH ima za cilj unapređenje kvalitete upravljanja sredstvima razvoja, sprječavanje ad hoc odlučivanja o investicijama te stvaranje poticajne klime za investitore. Program također pruža jasan pregled ulaganja u projekte, s detaljnim informacijama o izvorima financiranja, planiranim sredstvima za projekte te načinima njihove provedbe.

Uz to, program je usklađen s dugoročnim strategijama razvoja FBiH te služi kao alat za bolju povezanost između projekata i procesa alokacije sredstava. Svake godine Vlada FBiH usvaja ovakav program na temelju prijedloga Federalnog ministarstva financija, nakon što se prikupe podaci od svih relevantnih dionika u procesu planiranja investiranja.

Napori su usmjereni na realizaciju projekata u različitim sektorima, pri čemu su energetika i promet posebno istaknuti, ali se također prepoznaje važnost projekata u drugim područjima.

Kada je riječ o izvorima financiranja, većina projekata temelji se na kreditnim sredstvima iz inostranstva, uz manji udio domaćih sredstava koji uključuje proračunska sredstva entiteta i lokalnih razina vlasti, kao i vlastita sredstva javnih poduzeća i fondova.

Ovaj program javnih investicija predstavlja ključni korak ka unapređenju infrastrukture, gospodarstva i životnog standarda u FBiH te će, ako se realizira, pozitivno utjecati na ekonomski rast i razvoj cijele regije, piše Večernji list BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije