Poražavajuće: Bosna i Hercegovina nazadovala u temeljnim ljudskim pravima

2
Radiosarajevo.ba
Poražavajuće: Bosna i Hercegovina nazadovala u temeljnim ljudskim pravima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Parlamentarna skupština, zastava BiH

Nevladina organizacija za ljudska prava 'Freedom House' iz Washingtona svake godine objavljuje izvještaj o napretku zemalja širom svijeta, a u dokumentu za 2024. nalaze se poražavajući podaci za Bosnu i Hercegovinu.

Od ukupnih 100 poena, koliko se može dodijeliti u analizi Freedom Housea, Bosna i Hercegovina je dobila ukupno 36, što je pad od jednog poena od 2023. godine. 

Kako su objasnili u svom opsežnom izvještaju, pad se desio zbog Zakona o kleveti, kojeg je donijela Narodna skupština manjeg bh. entiteta RS, kao i zbog "višestrukih napada na novinare, govora mržnje, kao i Zakona o stranim agentima u RS"

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Kritiku je dobila i Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. U izvještaju piše: "Institucije su slabe čak i u zajednicama gdje su navodno nenacionalističke snage pobijedile na prošlim izborima. Na primjer, u glavnom gradu Sarajevu, gradonačelnica Benjamina Karić često zloupotrebljava svoj položaj da bi ućutkala određene pokrete i uzroke - kao kada odbija inicijative LGBT+ zajednice ili proglasi dan žalosti zbog ubistva u drugom gradu i tako privremeno suspenduje Sarajevo Film Festival - dok odbija razmatrati bilo kakvu kritiku njenih postupaka."

Ipak, najveće kritike dobila je vlast u manjem entitetu, a kao glavni krivac više puta je izdvojen Milorad Dodik, predsjednik RS. Tako iz Freedom Housea navode: 

"U 2023. godini, zvaničnici entiteta RS su prešli granicu svog uobičajenog bojkota državnih institucija i umjesto toga podrivali sam ustavni poredak zemlje donošenjem zakona koji blokiraju implementaciju odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, međunarodno imenovanog zvaničnika koji je nadgledao implementaciju Dejtonskog sporazuma, i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS-a.

Johann Sattler: "Sloboda medija u Bosni i Hercegovini i dalje suočena sa raznim izazovima"

Johann Sattler: "Sloboda medija u Bosni i Hercegovini i dalje suočena sa raznim izazovima"

Iako je visoki predstavnik kasnije poništio zakonodavstvo i izmijenio krivični zakonik nacije kako bi takve akcije bile ilegalne, predsjednik RS-a Milorad Dodik izdao je dekrete kojima potvrđuje sve zakone donesene od strane entitetske skupštine.

Shodno tome, državni tužilac podigao je krivične optužbe protiv Dodika zbog prkosa visokom predstavniku. Dodikovo suđenje počelo je u oktobru 2023. godine u Sarajevu, iako je nekoliko puta odgađano zbog proceduralnih manevra pokrenutih od strane odbrane, uključujući neuspješne zahtjeve za premještanje suđenja u de facto glavni grad RS-a, Banja Luku. Nikada prije Dodik nije otišao tako daleko u izazivanju države i njenih institucija - ranije je verbalno izazivao autoritet države, ali je uvijek prestajao prije preduzimanja krivičnih radnji."

UABNOR Mostar: 'Skoro dvije godine od uništenja Partizanskog groblja, policija i vlast šute'

UABNOR Mostar: 'Skoro dvije godine od uništenja Partizanskog groblja, policija i vlast šute'

Kritike su dobile i vlasti u Mostaru, ali i u kantonima gdje još postoje 'dvije škole pod jednim krovom'. Tako u izvještaju piše: 

"Djeca u tri kantona nastavila su svoje obrazovanje segregirana po etničkim linijama kroz praksu poznatu kao 'dvije škole pod jednim krovom'. Nepoštovanje i vandalizam spomenika koji komemoriraju civilne - uglavnom nebosanske - žrtve koje su brutalno ubijene tokom opsade Sarajeva od 92-95. godine ostali su nekažnjeni. U međuvremenu, u Mostaru, lokalne vlasti nisu napravile nikakav napredak u otkrivanju ko je izvršio uništavanje stotina spomenika u Gradskom partizanskom groblju, koje je podignuto u slavu jugoslovenskih antifašističkih boraca koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu." 

Cijeli izvještaj, na engleskom jeziku, možete pronaći na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije