Fazlić: Nema razloga da do kraja godine ne raspravljamo o budžetu BiH za 2018.

Fena
Fazlić: Nema razloga da do kraja godine ne raspravljamo o budžetu BiH za 2018.
Stranka demokratske akcije (SDA) zahtjeva zakazivanje hitne sjednice zastupničkog doma PS BiH na kojoj bi se razmatrala samo jedna tačka dnevnog reda - Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Stoga je Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta danas uputio zvaničan zahtjev predsjedavajućoj tog doma za sazivanje hitne sjednice, saopćeno je iz SDA.

To je u izjavi za Fenu potvrdio i predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Amir Fazlić, koji je kazao da su zastupnici te stranke mislili da će biti sjednica Predstavničkog doma 28. decembra.

"Dobili smo informacije da sjednica neće biti zakazana. Smatramo da nema razloga da se u ovoj godini ne raspravlja o budžetu, pogotovo što je budžet bio na dnevnom redu prošle sjednice", pojasnio je Fazlić.

Naveo je da su zastupnici SDA iskoristili poslovničku mogućnost da zatraže održavanje sjednice, dodajući da je predsjedavajuća Doma dužna da je u roku od tri dana sazove.

"Ima vremena da se u petak sazove sjednica ili eventualno u četvrtak. Mi smo spremni da razmatramo budžet i na samoj sjednici možemo ulagati amandmane", kazao je Fazlić.    

SDA u saopćenju za javnost podsjeća da, prema Poslovniku Zastupničkog doma, budžet za narednu godinu mora biti usvojen do kraja tekuće godine.

"Podsjećamo da se prijedlog zakona o budžetu već nalazi u parlamentarnoj proceduri i da je obavljena i rasprava u komisijama, tako da je neosnovano, neodgovorno i štetno bilo kakvo dalje odlaganje njegovog usvajanja", navode iz SDA.

Ističu da do kraja godine ima sasvim dovoljno radnih dana, te nema nikakve potrebe Bosnu i Hercegovinu uvoditi u režim privremenog finansiranja za narednu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije