Fazlić: Negativno mišljenje Komisije ne znači obaranje Zakona

A. D.
Fazlić: Negativno mišljenje Komisije ne znači obaranje Zakona
Šef Kluba SDA Amir Fazlić izjavio je za Radiosarajevo.ba da je neizvjesno hoće li na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBIH set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na gorivo dobiti pozitivno mišljenje.

Naime, na sjednici pomenute komisije očekuje se da će set ovih zakona od kojih ovisi i nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno aktiviranja kredita za cestogradnju, dobiti negativno mišljenje s obzirom na to da se većina poslanika koji su članovi ove komisije na proteklim sjednicama Predstavničkog doma već negativno izjasnila u vezi s povećanjem akciza na gorivo.

On, pak, negira tvrdnje da će negativno mišljenje Komisije na ovaj set zakona istovremeno značiti sprečavanje njegovog usvajanja u Predstavničkom domu.

"Ako danas ne prođe, Parlament raspravlja o negativnom mišljenju, te ako ga obori, zakoni su ponovo u proceduri. Pa čak i ako se to negativno mišljenje usvoji, zakoni se ponovo vraćaju na Komisiju", kazao je Fazlić.

On cijeni da u cijeloj ovoj priči Vijeće ministara BiH mora voditi aktivniju ulogu, te objasniti poslanicima važnost usvajanja zakona u kontekstu realizacije međunarodnih kredita, koji su, između ostalih, namijenjeni i za nastavak gradnje autoputa.

Podsjećamo, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlament BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebala razmatrati, u prvoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara.

Usvajanjem seta zakona koji se odnosi na akcize bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta. 

Vijeće ministara BiH je set ovih zakona uputilo domovima državnog parlamenta, uz zahtjev za razmatranje prema hitnom postupku, ali su poslanici u Predstavničkom domu odbili hitnu proceduru, pa će predložene zakone razmatrati po skraćenom postupku.

To znači da će predloženi zakoni, u skraćenom postupku, "proći" predviđene komisijske faze te da je moguće ulagati amandmane na njih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije