Faruk Šehić: To što se radi rijekama u BiH je strašnije od pandemije

Radiosarajevo.ba
Faruk Šehić: To što se radi rijekama u BiH je strašnije od pandemije
FOTO: Facebook / Jasan stav protiv izgradnje male hidroelektrane

Zastupnički dom Federalnog parlamenta jučer je usvojio Nacrt zakona kojim treba urediti problematiku gradnje malih hidrocentrala na vodotocima u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ne hitnoj proceduri.

To je potaknulo debatu u bosanskohercegovačkoj javnosti, a kritike ekologa ovaj put su otišle u pravcu SDP-a BiH čiji su zastupnici su bili protiv ubrzane procedure.

Zanimljivo je da su "ZA" glasali su bili SDA, Naša stranka, PDA. Čak je i HDZ je bio suzdržan.

"SDP BiH je uvijek imao i dalje ima vrlo jasan stav protiv izgradnje malih hidroelektrana, zato smo glasali ZA nacrt zakona kojim se to sprječava. Od početka smo insistirali na redovnoj proceduri zbog činjenice da imamo informacije o pripremi ustavnih tužbi od strane nezadovoljnih investitora koji su hitnost htjeli iskoristiti kao argument za naknadno rušenje zakona", naveli su, uz ostalo, iz SDP-a.

Povodom najnovije debate u bosanskohercegovačkoj javnosti u pogledu odnosa prema rijekama zanimljivo komentar dao je naš poznati pisac Faruk Šehić, inače veliki zaljubljenik u prirodu i naše rijeke.

"To što se radi rijekama u BiH je strašnije od pandemije, gore od ne-papira i prijetnji ratom. Odnos prema rijekama je isti i za tzv. ljevicu i desnicu. Tu su jedinstveni u borbi protiv prirode, a to je jedino blago ove zemlje. Svi oni mrze kulturu, prirodu, građane, ovu zemlju", napisao je Šehić na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije