Kapidžić šokirao objavom o profesorima, radničkim obiteljima, miješanim brakovima...

12
Radiosarajevo.ba
Kapidžić šokirao objavom o profesorima, radničkim obiteljima, miješanim brakovima...
N1/Printscreen / Ministar Faruk Kapidžić

Odnedavni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH - kako se čini, bit će i njen predsjedavajući - bivši ministar u Kantonu Sarajevo, ugledni akademski građanin "Faruk Kapidžić, dia", kako se potpisuje ispod postova koje napiše na svom vlastitom Facebook profilu, počastio je javnost statusom u kojem je klasificirao glasače određenih stranaka i optužio ih da su "krivi" jer su dali glasove nekome drugom, a ne Stranci demokratske akcije.

"Za to su isključivi krivci Intelektualci, Profesori i Kulturni radnici kao i FGR koji su glasali za Našu stranku.

Za to su takođe krivci i naivni vijernici i članovi Islamske zajednice kao i novopečeni biznismeni koji su glasali za Narod i pravdu.

A Boga mi, krivi su i svi iz radničkih i mješanih brakova i pobornici socrealistitičkih ideologija koji su glasali za SDP", citiramo njegovu izjavu, bez intervencija.

Izjava je ovo koja je šokirala veći dio građana BiH, a mnogi od njih su javno, na društvenim mrežama, iskazali svoje mišljenje o njoj.

Najdetaljniji u kritici bio je nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić:

"Kada sam s Farukom pregovarao za poziciju ministra prostornog uređenja (2019. dok sam vjerovao da mogu na tu poziciju postaviti nestranačkog, apolitičnog stručnjaka) Faruk se nije bavio politikom, niti je imao neartikulisane rasističke i nacionalističke objave i izjave. A onda mi ga je lično B. Izetbegović "ugrabio" i postavio za Ministra prostornog uređenja "po vertikali vlasti" Probosanske koalicije "Petka 13".

(...) Inače sam upijao njegova stručna mišljenja ne samo zato što smo generacija, što smo zajedno išli u prvi razred OŠ “Miljenko Cvitković”, već što je jedan od rijetkih preostalih Sarajlija koji se razumije u svoju struku, da se tako izrazim. Sjećam se da mi se u tom našem razgovoru žalio na državnu Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika koja je proglasila prostor u par gradskih opština historijskim pejsažem zabranjujući bilo kakvu izgradnju. Opisao mi je tog dana tu komisiju kao najveće zlo po Sarajevo.

Danas je Faruk predsjedavajući te iste komisije. Ta pozicija je politička pozicija i na nju je mogao doći samo i jedino političkim putem, pretpostavljam po "vertikali vlasti", najvjerovatnije ličnom intervencijom B. Izetbegovića, tj. njegovim dogovorom, nagodbom, trgovinom (nazovite to kako hoćete) sa koalicionim partnerima na državnom nivou, dakle sa SNSD i HDZ BiH. I sada Faruk Kapidžić predsjedava komisijom koju je kao ministar prostornog uređenja KS satanizirao. Trenutno je on taj koji zabranjuje bilo kakvu izgradnju u gradskim opštinama Kantona Sarajevo.

Pretpostavljam da je to samo privremeno, čisto da "placevi" ostanu netaknuti dok SDA ponovo ne preuzme Sarajevo, a time i građevinsko zemljište.

Ako je tako, onda je Faruk Bakiru u toj kombinaciji, tj. komisiji, isto što mu je Šefik u predsjedništvu: parkiran da čuva mjesto dok "vozač koji je trideset godina vozao" ne napravi spektakularni "come back" 2022. i ne uzme ponovo volan u svoje ruke i kao član predsjedništva i kao suveren za izgradnju Sarajeva.

(...) Ne znam da li je Faruk toliko naivan da u tu priču i sam vjeruje ili naivno vjeruje da drugi mogu do kraja povjerovati u nju. Nije bitno. Nije bitno zato što je i on sam, kao i oni za koje to isto izjavljuje, kao uostalom i ja (za kojeg, doduše, u jednoj svojoj analizi tvrdi da skupa sa drugim kolegama, čije inicijale navodi, kontrolišem Kanton Sarajevo): “i kao političar, i kao analitičar posve nebitna i marginalna ličnost.”

No ja sam privatno fasciniran njegovom transformacijom. Prosto je nevjerovatno koliko je toksično to Bakirovo okruženje, da jedan apolitičan, nestranački stručnjak, normalan, dobar čovjek i prijatelj kao što je Faruk Kapidžić za samo jednu godinu postane ne samo jedan od glavnih SDA igrača na najvažnijim pozicijama, već i da u slobodno vrijeme postane politički analitičar i SDA-ov nacionalsocijalistički bot i propagandista. Prosto ne mogu da vjerujem takvim kapitulacijama takvih kapitalaca od ljudi, a konsekventno tome i ovog grada, za tako kratko vrijeme."

"Faruk Kapidžić je opasniji od virusa. Neprijatelje vidi u svakom živom organizmu. Operi ruke od budale!", glasio je jedan od komentara na Twitteru, dok je zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH Mirjana Marinković-Lepić ironično prokomentirala:

""Miješani brak" je osnovni razlog koji me je opredijelio za Našu stranku. Kako pogodi Kapidžić?!"

Slično je poručila i njena stranačka kolegica Jasmina Mršo:

"Faruk Kapidžić da prvo nauči gramatiku i padeže prije nego se ponovo krene obraćati intelektualcima i intelektualkama."

Također, Dragan Mioković, jedna od legendi odbrane Sarajeva, napisao je sljedeće:

"Faruk, produkt arijevskog i konzument ne miješanog braka je egzemplar kako gradski može biti ne fin.

I papak sa dna kace, a ne raja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije