Fadil Novalić: Do kraja 2021. vratiti ekonomiju na nivo prije pandemije

E. M.
Fadil Novalić: Do kraja 2021. vratiti ekonomiju na nivo prije pandemije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je danas Program ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH 2020.- 2021. godine koji je usvojen na današnjoj sjednici Vlade FBiH.

Novalić je istakao je dokument sastavljen od niza mjera, a cilj je što prije našu ekonomiju vratiti na na stanje koje je bilo prije pandemije te nastavili njen dalji rast  Kako je najavio, cilj je do kraja naredne godine vratiti našu ekonomiju na stanje prije COVID-19.

"Pandemija je pogodila onaj dio ekonomije koji stvara novu vrijednost. Došlo je do pada i potražnje i ponude", kazao je dodavši kako se u izradi Programa ekonomske stabilizacije i oporavka vodilo brojnim simulacijama i predviđanjima pada rasta od 2,46 do 5 posto.

Fadil Novalić - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Fadil Novalić

Pojasnio je i koji su to ključni ciljevi, a to su očuvanje radnih mjesta, očuvanje fiskalne stabilnosti, penzija, podržati izvoz, reformisati javna preduzeća, jačati zdravstveni sektor i ubrzati provedbu javnih insvesticija.

Kako je rekao prva sfera mjera  ogleda se u uspostavi i jačanju Garantnog fonda.

"Donešena je uredba o finansiranju i načinu vođenja fonda. Za početak će se osigurati 100 miliona KM za ovaj fond, koji će značit 500 miliona za garancije. Fond će raditi na principu revolving i on je dugoročni instrument Vlade FBiH", kazao je Novalić.

Na novinarsko pitanje dolazi li ovaj Garantni fond prekasno, Novalić je odgovorio da dolazi u pravo vrijeme.

Na današnjoj press-konferenciji kazao je da će kreditna sredstva iz ovog fonda kroz odgovarajuće programe, privrednim subjektima omugućiti finansiranje tekuće likvidnosti, nabavku neophodnih obrtnih sredstava, dovršavanje već započetih investicija, kao i pokretanje investicija manjeg obima.

"Garantni fond Vlada uspostavlja pri Razvojnoj banci, koja će, u ime i za račun Federacije, davati garancije prema komercijalnim bankama, za sve firme u ciljanim sektorima, a", potcrtao je Novalić.

Pojasnio je da će paralelno jačati već postojeće fondove, koji se vrlo uspješno provode preko resornih ministarstava. 

Istakao je da četvrti set mjera ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje stepena konkurentnosti privrede i povećanje otpornosti ekonomije, a peti ubrzanu aktivaciju javnih investicija.

"Situacija i nije tako pesimistična, jer svaka kriza ujedno predstavlja i šansu, tako da ovaj period možemo iskoristiti da uradimo neke stvari, koje će nam osigurati dugoročnu stabilnost i željeni ekonomski rast. Samo jedan primjer. Lanci snabdijevanja, koje sam ranije spomenuo, su se poremetili. Mnoge firme iz razvijenih zemalja upravo će tražiti alternativne lance snabdijevanja i tu je velika šansa Zapadnog Balkana, a samim tim i naše zemlje" dodao je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije