Fadil Novalić: Penzije u FBiH će rasti, to je moje obećanje!

12
Radiosarajevo.ba
Fadil Novalić: Penzije u FBiH će rasti, to je moje obećanje!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, izjavio je kako je prepoznao problem u penzionom fondu i počeo raditi na rješenju te je obećao da će penzije u Federaciji BiH rasti.

"Brojevi koje smo zatekli u penzijskom fondu bili su alarmantni. Akumulirani deficit fonda krajem 2016. godine iznosio je 227 miliona KM. Znali smo da nastavak načina rada naših prethodnika može dovesti samo do većeg deficita", izjavio je Novalić.

Dodao je kako su penzije bile neredovne, nestabilne i nimalo pravične te da su znali da je vrijeme za promjene.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

"Usvajanjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu u martu 2018., uspjeli smo do kraja 2019. godine deficit od 227 miliona pretvoriti u suficit od 56.000.000KM. Rast suficita omogućio je porast penzija za čak 20%. Kada sam došao na čelo vlade prosječna penzija iznosila je 365KM, a najniža 326KM", izjavio je Novalić.

Istakao je kako trenutno prosječna penzija iznosi 428KM, a najniža 382KM.

"Ovaj rezultat je posebno značajan ukoliko se ima na umu da je prosječan broj penzionera tokom prethodne Vlade Federacije BiH iznosio 386.000, dok je od 2015. godine do danas, prosječan broj 412.000. Penzije će rasti. To je obećanje. Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam", zaključio je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije