Facebook kao "igračka" stranaka i u vrijeme izborne šutnje

E. H.
Facebook kao "igračka" stranaka i u vrijeme izborne šutnje
Pixabay / Ilustracija
Od 7 sati jutros na snagu je stupila predizborna šutnja, koja će potrajati do početka lokalnih izbora u nedjelju, 2. oktobra. Ali stvarna šutnja nije nastupila baš kako bi to trebao biti slučaj.

Prema zakonima kojima je reguliran izborni proces u Bosni i Hercegovini, plaćeno političko oglšavanje zabranjeno je 24 sata uoči izbora, odnosno, sve do početka izbornog procesa, koji će ove godine početi u nedjelju, 2. oktobra, od 7 sati.

Ipak, zakoni u BiH nisu, još uvijek, obuhvatili političko oglašavanje na društvenim mrežama, što brojni pojedinci koriste za nastavak svoje kampanje i danas putem Facebooka i sličnih internet alata. Nerijetko ćete i danas naići na promotivne facebook priče i oglase koji vas usmjeravaju na to za koga biste trebali glasati na sutrašnjim izborima, što narušava sam koncept izborne šutnje.

Priča o nezakonitom političkom oglašavanju na društvenim mrežama traje još od samog raspisivanja lokalnih izbora u BiH, kada su pojedini kandidati period od raspisivanja izbora do predizborne kampanja, kada je također zabranjeno političko oglašavanje, mudro iskoristili za promociju svojih programa i samih kandidata, zaobilazeći tako kazne koje garantuje zakon.

Iz Centralne izborne komisije BiH su tada, za Radiosarajevo.ba, kazali kako su prethodnih godina imali mnogo prijava zbog tog problema, ali da nisu nikog kaznili, jer nije postojala saradnja sa Facebookom i nekim međunarodnim organizacijama, koje je CIK kontaktirao, ali nije dobio i odgovore od njih. Da bi se neki politički subjekt kaznio mora postojati dokaz da je stvarno on platio taj oglas, a to teško da može CIK saznati sam, bez pomoći kompanija koje stoje iza društvenih mreža.

Sigurno je da će se izborni zakon u našoj zemlji morati, što skorije, mijenjati kako bi svi dijelovi izbornog procesa, pa i izborna šutnja, bili poštovani od svih političkih subjekata, a političko oglašavanje na društvenim mrežama mora biti jedan od prvih predmeta razgovora koji će se voditi na tu temu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije