Evropski tužioci bi mogli procesuirati bh. funkcionere u ovim situacijama

0
Radiosarajevo.ba
Evropski tužioci bi mogli procesuirati bh. funkcionere u ovim situacijama
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Evropski tužioci će biti uključeni u kontrolu praćenja trošenja novca koji će BiH dobiti, ako Evropska komisija prihvati listu reformi u okviru novog Plana za rast za Zapadni Balkan, koju je podnio bh. tim koji čine svi predstavnici vlasti.

To znači da će, ako zvaničnici BiH na bilo kojem nivou budu zloupotrebljavali sredstva koja će zemlja dobiti iz tog evropskog programa, biti predmet procesuiranja.

Podsjećamo, BiH je prvo zakasnila sa podnošenjem liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan, novi ambiciozni program EU pomoći zemljama regiona, a onda je, nakon što je Brisel produžio rok, uspjela da naknadno podnese listu. To ne znači da će sve projekte koje je BiH predložila Evropska komisija i prihvatiti, a još nije sigurno da li će BiH uspjeti da uđe u program za prvu tranšu sredstava, s obzirom na to da je jedina zemlja u regionu koja svoj posao nije obavila na vrijeme. Međutim, rečeno nam je da će EU posebno pažljivo pratiti kako se reforme sprovode i kako se njihov novac troši.

Objavljen spot za pjesmu Snaga naroda, glavni akter Ramo Isak: Tu su i Sefer Halilović i Naser Orić

Objavljen spot za pjesmu Snaga naroda, glavni akter Ramo Isak: Tu su i Sefer Halilović i Naser Orić

Radi stavljanja stvari u kontekst, važno je napomenuti da je rat u Ukrajini preusmjerio ogromna sredstva EU namijenjena za druge programe unutar EU i u sklopu proširenja, a proces pristupanja Ukrajine EU dodatno je uzburkao duhove poljoprivrednika u EU, koji se plaše da bi mogli ostati bez subvencija, a istovremeno biti preplavljeni jeftinim proizvodima iz ove velike poljoprivredne zemlje. Osim toga, siromašnije zemlje EU, koje su do sada uglavnom primale sredstva iz evropskih kohezionih fondova, mogle bi ostati bez dijela tih sredstava, koja bi bila preusmjerena na Ukrajinu, Moldaviju i zemlje zapadnog Balkana. Istovremeno, bogate zemlje EU davaoci sredstava ljute su na neke zemlje, poput Mađarske, za koje tvrde da urušavaju vladavinu prava, a istovremeno primaju velika evropska sredstva.

Ovo su neke od dilema koje će sasvim sigurno uticati na sve buduće programe EU za Zapadni Balkan. Ova tema je bila jedna od glavnih tačaka spoticanja prilikom debata unutar EU o usvajanju novog evropskog programa za naš region

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Iz Kancelarije javnog evropskog tužioca (EPPO) i iz Kancelarije za suzbijanje korupcije (OLAF) potvrđeno je za Nezavisne da će oni biti uključeni u kontrolu trošenja sredstava iz Plana za zapadni Balkan. Napomene radi, Kancelarija evropskog javnog tužioca je pokrenula procesuiranja više ministara u Vladi susjedne Hrvatske zbog sumnji na zloupotrebu evropskog novca. Ukoliko bi zvaničnici BiH činili slične nezakonitosti, i sami bi se našli na udaru evropskih tužilaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije