! / Evropski parlament usvojio Rezoluciju: Podrška jedinstvenoj BiH, ubrzati reforme!

13. 02. 2019. u 14:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2329

Evropski parlament sa velikom većinom usvojio je danas Rezoluciju izvjestitelja Cristiana Dan Prede o Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele

Za Rezoluciju je glasalo 468 zastupnika, 123 su bila protiv, a 83 suzdržano, od ukupno 674 europska zastupnika koji su pristupili glasanju.

Jasenko Selimović, zastupnik švedske Liberalne stranke u Parlamentu Europske unije potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je Rezolucija usvojena velikom većinom.

„Evropa očekuje jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH“, kazao je Selimović.

Potvrdio je da insistiranja Hrvatske na konceptu federalizacije ponovo nisu dobila podršku.

Kako su glasali u Evropskom parlamentu - undefined

PrtScr: Kako su glasali u Evropskom parlamentu

„Priče o federalizaciji su pale u vodu, i to sada treba ostaviti po strani. Ti amandmani zastupnika Hrvatske nisu prošli u Rezoluciju i o njima se više nije ni raspravljalo. To je veoma važno što se tiče stabilnosti BiH, i ja to pozdravljam. Druge stvari su, također, bitne. Očekivane reforme nisu napravljene. Shvatamo da je tempo reformi bio usporen zbog izbora, ali izbori su prošli. Mi sada očekujemo da se organi vlasti na raznim nivoima što prije oforme. To je jedna od najvažnijih stvari, da bi se išta moglo raditi. Bez tih organa vlasti nema nikakvih reformi“, kazao je, uz ostalo, Selimović za Radiosarajevo.ba.

Evropski parlament insistira, dodaje Selimović, da se poboljša stanje vladavine prava.

„Očekujemo da se depolitizira sudstvo, da se naprave javne reforme koje poboljšavaju socijalno i ekonomsko stanje građana. Naglašavamo i presudu u slučaju Sejdić-Finci, dakle, da se konačno provede, ali i jednu pojačanu borbu protiv korupcije. Jer, reforme se u nekim oblastima nisu desile i nisu se desile u tempu u kojem je trebalo. Mi to očekujemo. Ima spremnosti u EU da se napravi korak prema BiH, ali ako se provedu reforme i ispune uslovi. Očekuje se od političara da to sprovedu i to naprave“, zaključio je Selimović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA