Evropski parlament: Srbija kritikovana zbog Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Evropski parlament: Srbija kritikovana zbog Srebrenice
Foto: EPA-EFE / Evropski parlament

Zastupnici Evropskog parlamenta na jučerašnjoj raspravi u velikom broju osudili su uvođenje taksi na Kosovu na robu iz Srbije i BiH, no istaknuto je i žaljenje zbog poricanja genocida u Srebrenici.

Sve to trebalo bi stajati u rezoluciji o Izvještaju o napretku Srbije, o kojoj će se glasati danas u Evropskom parlamentu.

Na nacrt koji je sačinio izvjestilac za Srbiju David McAllister podneseno je ukupno 239 amandmana.

Cristian Dan Preda iz Evropske narodne partije kaže da bi želio vidjeti Srbiju u EU članstvu do 2025. godine, ali je upozorio da mnogo posla ostaje da se uradi.

„Izgleda da je dijalog s Кosovom fundamentalno pitanje i da tamo postoje prepreke i nazadovanja zbog odluke Кosova da uvede takse na robu koja dolazi iz Srbije“, poručio je Dan Preda.

Naglasio je zabrinutnost što najviši srpski zvaničnici ne prihvataju odluke Suda u Hagu i masakr u Srebrenici ne karakterišu kao genocid.

Poslanica evropskih Socijaldemokrata Tanja Fajon navodi da postoji razlika između onoga što piše u EU dokumentima i stvarne situacije u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije