Evropski parlament ponovo poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

7
Radiosarajevo.ba
Evropski parlament ponovo poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Europski parlament ponovo je u četvrtak, 29. februara, pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku predsjedniku Republike Srpske kao i drugim "destabilizirajućim akterima" u Bosni i Hercegovini, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. godini.

U rezoluciji također osuđuju "opetovanu huškačku retoriku i secesionističke zakone i politike vodstva entiteta Republike Srpske, uključujući proslavu neustavnog dana RS 9. januara 2024."

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ali ne i Europske unije, prenosi Radio Slobodna Europa

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Europski parlament je u više navrata zatražio uvođenje sankcija protiv predsjednika Reprublike Srpske.

Početkom jula 2023. godine upućeno je pismo nadležnima u evropskim institucijama. Pismo je između ostalog potpisao i predsjednik vanjskopolitičkog komiteta, a najoštrije su osudili usvajanje zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, što je, kako se kaže "predstavljalo direktan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i eklatantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije