Evo ko je Seada Palavrić, nova predsjednica Ustavnog suda BiH

4
A. S.
Evo ko je Seada Palavrić, nova predsjednica Ustavnog suda BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Seada Palavrić

U skladu sa članom 82. Pravila Ustavnog suda, na sjednici održanoj u petak, 31. maja, novoizabrani sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Marin Vukoja dao je i potpisao svečanu izjavu, čime je preuzeo dužnost sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Na svojoj 144. plenarnoj sjednici, koja je održana u četvrtak, 30. maja, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u skladu sa članom 83. stav (1) Pravila Ustavnog suda BiH, izabrao dosadašnju sutkinju Seadu Palavrić za novu predsjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čiji mandat počinje 1. juna 2024. godine.

Ko je Seada Palavrić?

Sutkinja Seada Palavrić, sada već predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rođena je 1954. godine u Tuzli, gdje i danas živi sa suprugom Sakibom.

Ekološko blago: Jeste li znali da se jedno od najčišćih jezera u Evropi nalazi u BiH?

Ekološko blago: Jeste li znali da se jedno od najčišćih jezera u Evropi nalazi u BiH?

Bivša predsjednica i potpredsjednica Ustavnog suda BiH je sa 17 godina počela raditi kao spremačica u Termoelektrani Tuzla.

Potom je završila dvogodišnju daktilografsku školu i srednju upravnu školu.

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirala je 1984. godine i narednih devet godina radila kao samostalna referentica u Termoelektrani.

Članica Stranke demokratske akcije (SDA) je bila je od 1993. godine, a od 2001. do 2005. i potpredsjednica kada daje ostavku na članstvo i sve pozicije u Stranci, jer je imenovana za sutkinju Ustavnog suda.

Tokom ratne 1993. i 1994. godine obavljala je dužnost okružne inspektorice a potom i sekretarke Skupštine Okruga Tuzla.

Izabrana nova predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Izabrana nova predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Od 1996. godine je pravobraniteljica u Pravobraniteljstvu ovog kantona. Na prvim poslijeratnim izborima 1996. osvojila je mjesto u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), gdje je obnovila mandat i ostala sve do 2002. godine.

Te godine prelazi u Predstavnički dom državnog parlamenta, gdje ostaje do 2005. godine kada je izabrana za sutkinju Ustavnog suda BiH, gdje je sedam godina bila na rukovodećim mjestima u  ovoj instituciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije