Saga o tramvajskom stajalištu na Otoci: Ministar objasnio zašto radovi kasne

B. T.
Saga o tramvajskom stajalištu na Otoci: Ministar objasnio zašto radovi kasne
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Otoka: Radovi započeti i zaustavljeni

Nakon uvođenja u posao zvođača radova na izgradnji tramvajskog stajališta “Otoka - smijer A” i uspostave privremenog stajališta, nastale su nepredviđene okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa.

Kaže to Adi Kalem (SDA), ministar saobraćaja Kantona Sarajevo u odgovoru na zastupničko pitanje Neire Dizdarević (Naša stranka) o apsurdnoj situaciji sa gradnjom jednostavnog tramvajskog stajališta na Otoci, koja se ipak iskomplicirala. 

Naime, tri mjeseca poslije početka radova mjestu gdje su ozvaničeni radovi slika je gotovo ista kao i prvog dana. S radovima se nije odmaklo dalje od uklanjanja starog stajališta, koje je premješteno na prostor prije raskrsnice.

Iako na gradilištu nema radnika niti je novo stajalište na vidiku, Sarajlije već mjesecima svjedoče ogromnim gužvama na ovoj, inače prometnoj raskrsnici. Naime, zbog postavljanja privremenog stajališta zatvorena je jedna saobraćajna traka, što svakodnevno stvara saobraćajni čep u ovom dijelu grada.

Adi Kalem - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Adi Kalem

Kako je objasnio Kalem u odgovoru zastupnici Dizdarević, dio poslova oko završne obrade čelične konstrukcije stajališta trebala je da izvede kompanija SUR TEC iz Konjica, kako je u jednom momentu prekinula sa radom te je došlo i do kašnjenja završne obrade čelične konstrukcije stajališta.

„Takođe, Ministarstvo saobraćaja je uradilo, putem projektantske kuće “IPAS Institut” Sarajevo, glavni projekat “Sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge u Sarajevu na dijelu od “S” krivine kod Holiday do Ilidže sa konekcijom prema željezničkoj stanici, okretnica na željezničkoj stanici, pruga kroz ul. Hamze Hume i odvojak pruge za remizu tramvaja” i u završnoj fazi je raspisivanje javnog poziva za izvođenje radova. Staga je od izvođača radova na tramvajskom stajalištu “Otoka - smijer A” zatraženo da izvrši usporedbu projekata i nakon čega je konstatovano da cijev odvodnje tramvajske pruge ide ispod stajališta. Razmatranjem novonastale situacije došlo se do zaključka daje potrebno prije izvođenja radova na tramvajskom stajalištu izvršiti polaganje cijevi odvodnje tramvajske pruge kako ne bi došlo do situacije da tek izgrađeno stajalište treba rušiti radi polaganja cijevi odvodne tramvajske pruge“, objasnio je Kalem.

On dalje dodaje da, kako radovi polaganja cijevi odvodnje tramvajske pruge nisu predviđeni u projektu izgradnje stajališta na Otoci, pokrenut je postupak javne nabavke odabira izvođača radovima na polaganju cijevi odvodnje tramvajske pruge.

Neira Dizdarević  - undefined

Foto: Naša stranka: Neira Dizdarević

„Nakon toga će se nastaviti izvođenje radova na izgradnji stajališta, stoji u odgovoru ministra Adija Kalema, koji ne precizira kada će se to desiti i kada bi građani mogli biti lišeni saobraćajnog kolapsa na Otoci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije