Europu i BiH očekuju temperature i do 30 stepeni, za vikend dosta vruće

Radiosarajevo.ba
Europu i BiH očekuju temperature i do 30 stepeni, za vikend dosta vruće
Foto: DHMZ / Vremenska prognoza u narednom periodu
Iako nas od kalendarskog početka ljeta dijele još dva mjeseca, temperature širom BiH i Europe već dosežu ljetne vrijednosti. 

Temperature su tako već danas u dijelovima Njemačke i Holandije e dosezale od 27 do 29 stepeni, javlja meteorološki servis Severe Weather Europe. 

Temperature su tako i više od 10 stepeni više nego što bi se to očekivalo u aprilu. 

Kako je objavio Severe Weather Europe, u sljedećih pet dana temperature će samo nastaviti rasti, a taj porast temperatura zaobići će jedino Rusiju koja će ostati unutar normalnih vrijednosti za ovo doba godine. 

Najtoplije će biti u središnjoj Europi gdje će temperature biti više od 10 stepeni celzijusa od prosjeka. Temperature će lokalno prelaziti 25  stepeni, a u pojedinim dijelovima ići će i više od 30 stepeni.

Očekuje se kako će ovakvo vrijeme potrajati do sredine sljedeće sedmice kada se očekuju naoblačenje, kiša i pad temperatura. 

Sutra se u BiH očekuje pretežno sunčano vrijeme sa slabim do umjerenim sjeveroistočnim vjetrom. 

Za vikend se očekuje pretežno sunčano vrijeme, kao i u ostatku Europe. DHMZ javlja kako je u kotlinama moguća kratkotrajna magla.  Vjetar će biti slab, dok je tek u ponedjeljak ponegdje u gorju moguć jugozapadni vjetar.

Isto potvrđuje i model prikazan na meteo servisu Severe Weather Europe koji također potvrđuje da će najavljeno zatopljenje zahvatiti i dijelove BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije