Europski parlament: Danas razgovori o Zapadnom Balkanu i proširenju EU

Radiosarajevo.ba
Europski parlament: Danas razgovori o Zapadnom Balkanu i proširenju EU
Foto: EPA-EFE / Evropski parlament

Poslanici Evropskog parlamenta i članovi nacionalnih parlamenata zemlja Zapadnog Balkana razgovaraće danas u Briselu o procesu evrointegracija i politici proširenja Evropske unije (EU), prenosi Anadolu Agency (AA).

Okrugli sto, u organizaciji Odbora za spoljne poslove (AFET) Evropskog parlamenta, biće prilika za vodeće parlamentarce iz država Zapadnog Balkana da se sastanu sa novoizabranim članovima Evropskog parlamenta, uključujući i stalne izvjestioce AFET-a, te predsjedavajuće delegacija Evropskog parlamenta za države zapadnog Balkana u pretpristupnom procesu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako su organizatori najavili, rasprava će se odnositi na proces evropskih integracija Zapadnog Balkana u svjetlu posljednjih odluka Evropskog vijeća kojima se odgađa otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te rezolucije Evropskog parlamenta o otvaranju pristupnih pregovora.

Očekuje se da će se učesnicima okruglog stola obratiti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, novoimenovani komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, kao i predsjedavajući Radne grupe AFET-a za zapadni Balkan Tonino Picula.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovat će na okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, koji će se 3. decembra održati u Evropskom parlamentu u Briselu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije