Europa / Ko je novi komesar za proširenje EU Laslo Tročanji: Izvršilac Orbanove volje?

17. 09. 2019. u 08:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Komesar za proširenje EU Laslo Tročanji, nekadašnji je mađarski ministar pravde i blizak saradnik Viktora Orbana.

Tročanji (63) je mađarski advokat, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor, a uža specijalizacija mu je ustavno evropsko i uporedno pravo.

Od 2019. je član Evropskog parlamenta (Partije Fides). Prethodno je, od 2014. do 2019. bio ministar pravde Mađarske.

Bio je ambasador Mađarske u Belgiji i Luksemburgu od 2000. do 2004. godine, a u Francuskoj od 2010. do 2014. Radio je i kao zamenik člana Venecijanske komisije Vijeća Europe od 2005. do 2013, i član Ustavnog suda od 2007. do 2010.

Profesor je na univerzitetu u Segedinu.

Tročanjija u zapadnim medijima nazivaju izvršiocem Orbanove volje, a kao arhitekta novog sistema sudstva u Mađarskoj, široko je kritikovan zbog organičavanja prava u oblasti pravosuđa. Kao ministar pravde, Tročanji je predstavio niz zakona koji su pokrenuli pravne sukobe sa Evropskom komisijom.

Nadgledao je pravne akte koji kriminalizuju nevladine organizacije za pomoć izbeglicama i postavljanje mađarskih kontejnerskih kampova za azilante, kao i mere zbog kojih je centralnoevropski univerzitet bio prisiljen da napusti Budimpeštu.

Iz tog razloga, njegov izbor za komesara, pojedini u Briselu su dovodili u pitanje. Rođen je 1956. godine u Budimpešti, a završio je Fakultet prava i političkih nauka 1980. godine.

Oženjen je i ima troje dece.

Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u pismu Laslu Tročanjiju, istakla značaj kredibilne evropske perspektive za Zapadni Balkan i važnost ubrzanja napretka u procesu proširenja.

Ona je naglasila da je „evropska perspektiva Zapadnog Balkana pomogla da se prevaziđu historijske podjele i pokrenu ključne političke i ekonomske reforme“. U isto vrijeme, kako je navela, vanjski uticaj u regionu značajno raste.

„Imperativ je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, kroz procenu zasnovanu na zaslugama svake zemlje kandidata, uz očuvanje kredibilne perspektive za budući pristup EU“, navela je Fon der Lajenova u pismu Tročanjiju, kojem je poručila da bi trebalo da radi na ubrzanju strukturalnih i institucionalnih reformi i fokusira se na osnove vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije.

Ona ga je pozvala da podrži sve napore u borbi protiv korupcije u regionu, kao i napore ka izgradnji dobrosusjedskih odnosa i rješavanju bilateralnih sporova.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA