Europska unija upozorila: 'Spremaju se kaznene mjere za Kosovo'

5
Fena
Europska unija upozorila: 'Spremaju se kaznene mjere za Kosovo'
FOTO: Facebook / Sjednica Vlade Kosova

Evropska unija je upozorila da će objaviti kaznene mjere protiv Prištine koje je Brisel pripremio zbog nepoduzimanja koraka koji su traženi za smanjenje napetosti na Kosovu.

Kako je tokom rasprave Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta rekao glavni direktor Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman, spremaju se brojne mjere za Kosovo.

"Odnosi se na obustavu rada svih radnih skupina za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, obustavu finansiranja programa EU, neodobravanje projekata iz Investicijskog fonda za Zapadni Balkan, kao i obustavu sastanaka na političkim razinama", izjavio je Kopman.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Kopman je naglasio da mjere "nisu olako poduzete" i da su poništive u slučaju pravih akcija usmjerenih na deeskalaciju. 

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objasnio je konkretne korake koje je EU predložila Srbiji i Kosovu kako bi se smanjile napetosti na sjeveru zemlje.

Novi izbori na sjeveru Kosova

Pojedini evropski zastupnici kritizirali su pristup EU trenutnoj situaciji na Kosovu jer se, kako smatraju, mjere poduzimaju "samo protiv Prištine".

Lajčak i Kopman nisu odgovorili na zahtjev dijela zastupnika da objasne mjere koje se poduzimaju protiv Beograda. Lajčak je izrazio spremnost da razgovara o detaljima u vezi s koracima koji se traže od Beograda i Prištine, piše Europen Western Balkans.

Lajčak je kao prvi korak naveo povlačenje novih gradonačelnika općina na sjeveru i specijalnih jedinica kosovske policije iz općinskih zgrada, paralelno s povlačenjem prosvjednika.

Drugi korak je deblokada ulaska kamiona s robom iz Srbije na Kosovo, smanjenje stepena pripravnosti i povlačenje vojnih snaga Srbije iz blizine granice s Kosovom i ne upućivanje na to područje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije