Europska komisija imala pozitivnu poruku za BiH: 'Pozdravljamo napredak'

0
Fena
Europska komisija imala pozitivnu poruku za BiH: 'Pozdravljamo napredak'
Fena / Susret MVT i Evropske komisije

Provođenje Zelene agende za Zapadni Balkan i Strategije usklađivanja propisa pravnoj stečevini Evropske unije u oblasti zaštite okoliša Bosne i Hercegovine, usvajanje cjelodržavne strategije zaštite okoliša, jačanje administrativnih kapaciteta i bolja međuinstitucionalna koordinacija, neke su od preporuka sa današnjeg sastanka Pododbora za saobraćaj, energiju, okoliš i regionalni razvoj između EU i BiH.                                 

Sastankom su kopredsjedavali Mirza Hujić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Barbara Jésus-Gimeno iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva Evropske komisije.

Evropska komisija je pozdravila napredak BiH i naglasila da je potrebno provesti reforme i dodatno uskladiti domaće zakonodavstvo s propisima EU u oblasti upravljanja vodama. Od BiH se očekuje da usvoji cjelodržavne strategije upravljanja otpadom i za efikasnu borbu protiv zagađenja zraka, te uspostavi koordinisane i funkcionalne mreže za praćenje kvaliteta zraka u cijeloj zemlji. 

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Na sastanku se razgovaralo i o usklađivanju propisa s Direktivom EU o smanjenju nacionalnih emisija određenih atmosferskih zagađivača, odnosno Direktivom o industrijskim emisijama, i uspostavi funkcionalnog Registra ispuštanja i prenosa onečišćujućih tvari. BiH treba poduzeti značajne napore na usklađivanju i provođenju pravne stečevine EU o buci u okolišu u cijeloj zemlji i provesti mehanizme za zaštitu prirode i bioraznolikosti.

BiH bi, također, trebala nastaviti napore na uvođenju Evropskog jedinstvenog broja hitnih službi 112.

Kusturica: 'Apel Vladi FBiH da predloženim Zakonom o šumama FBiH ne otvara put za pustošenje šuma'

Kusturica: 'Apel Vladi FBiH da predloženim Zakonom o šumama FBiH ne otvara put za pustošenje šuma'

Članovi delegacije BiH su informisali Komisiju o implementaciji revidirane Strategije prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja za BiH i Nacionalnog plana prilagođavanja klimatskim promjenama. Prioritet je da bh. vlasti donesu zakon o klimi na državnom nivou i poduzmu hitne aktivnosti na usklađivanju propisa s klimatskom politikom EU i primjeni Mehanizma za monitoring, verifikaciju i izvještavanje (MRV), kako bi osigurali uvođenje Sistema za trgovinu emisijama (ETS).

Nadalje je istaknuto da je za BiH od velike važnosti imenovanje Državnog IPA koordinatora, donošenje cjelodržavne Strategija regionalnog razvoja i implementacija regionalne razvojne politike.  

Komisija je ohrabrila BiH da brže ispunjava obaveze iz Ugovora o prometnoj zajednici, intenzivira napore u provođenju reformi u područjima prometa i energije i da usvoji strategiju inteligentnog transportnog sistema. Pozdravljen je napredak u cestovnom saobraćaju i naglašena potreba uspostave vodeće Agencije za sigurnost cestovnog saobraćaj, kao i daljnja reforma i modernizacija željezničkog sektora.

Ovo je glavno pitanje zbog koje se spore Bosna i Hercegovina i Hrvatska

Ovo je glavno pitanje zbog koje se spore Bosna i Hercegovina i Hrvatska

Delegacija Evropske komisije je pozdravila do sada poduzete korake i istakla da je potrebno nastaviti s reformama u vezi s usklađivanjem i provođenjem Trećeg energetskog paketa EU-a za plin, Paketa integracije električne energije i Paketa čiste energije. Komisija je pozvala BiH da nastavi s usvajanjem integrisanog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana.

Delegacija BiH je informisala Komisiju o poduzetim aktivnostima u vezi s izgradnjom skladišta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora. Istaknuto je da BiH neće odustati od ranijih stavova i da od Komisije očekuje aktivnije uključivanje u rješavanje ovog pitanja, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije