EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

5
Radiosarajevo.ba
EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"
Foto: Europol / Europol učestvovao u akciji "Black Tie"

"U velikoj raciji provedenoj u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio 'užeg kruga' narkobosa uhapšenog u novembru 2022. Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog 'super kartela', saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom."

Navodi se ovo danas, 23. aprila, u saopćenju EUROPOL-a, u kojem se ističe kako je, kao i u operaciji 'Desert Light', nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi: "Više od 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI)."

Primarni cilj operacije kodnog naziva 'Black Tie', dalje nastavljaju, bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina kojeg EUROPOL i Nizozemska smatraju "visokovrijednom metom" - nezvanično, u pitanju je Edin Gačanin kojeg svjetski mediji opisuju kao vođu Tito i Dino kartela. 

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

"Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom 'visokovrijedne mete'. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola.

Unatoč hapšenju u novembra 2022., istraga je pokazala da je 'visokovrijedna meta' (high value target, eng.) nastavio usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Surađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Europi i drugim destinacijama. Nadalje, meta se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU", saopćeno je iz EUROPOL-a, te se dodaje:

"Među 23 osobe koje su jučer nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti već su uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55 000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, prijenosna računala i druge dokaze.

Europol učestvovao u akciji
Foto: Europol: Europol učestvovao u akciji "Black Tie"

Nakon zahtjeva primljenog u junu 2023. od Bosne i Hercegovine, EUROPOL je podržao bosanskohercegovačke vlasti u istrazi protiv uže grupe ili 'unutrašnjeg kruga' članova od povjerenja kriminalne organizacije 'mete'. Među ostalim kaznenim djelima, slučaj u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na ozbiljna kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

EUROPOL je poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i provjeravali obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Uz podršku pruženu prije jučerašnje akcije, EUROPOL je podupirao cjelokupnu istragu obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. naši stručnjaci razvili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s metom visoke vrijednosti i njegovom kriminalnom mrežom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije