EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

0
Radiosarajevo.ba
EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / EUFOR

EUFOR se oglasio povodom nedavnih medijskih izjava o sigurnosnoj situaciji te pozivanja na djelovanje zbog najava dolaska vlasti iz bh. entiteta  u Srebrenicu.

Naglasili su važnost poštivanja pravne odrednice Dejtonskog sporazuma te pozvali domaće aktere da postupaju u skladu sa tim temeljnim principima. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom nedavnih medijskih izjava, EUFOR, Operacija Althea, naglašava da je tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-а. EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Mandat EUFOR-a, koji daje Vijeće sigurnosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da domaći akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

EUFOR, Operacija Althea, je spreman i posvećen ispuniti svoj mandat na nepristrasan način.
EUFOR kao dio integriranog pristupa EU ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU", saopštili su iz EUFOR-a.

Podsjetimo, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je dolazak delegacije koja vodi ovaj bh. entitet u Srebrenicu 2. maja, na dan kada je planirano da bude usvojena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjedništvo SDA je od institucija BiH i EUFOR-a je tražila da spriječi provokativna okupljanja u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije